Influente indirecte pe piata imobiliara

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

28.01.2008 - Cotidianul
Influente indirecte pe piata imobiliara

Scumpirea creditelor va aduce un avantaj pentru proprietarii apartamentelor vechi scoase la vanzare.

Totusi, specialistii din domeniul imobiliar afirma la unison ca piata imobiliara din Romania nu este afectata direct de criza internationala si nici de deprecierea semnificativa a leului din ultima perioada. Acestia spun ca nu exista consecinte directe, dat fiind ca piata imobiliara are o inertie mai mare decat alte piete.

“Avand in vedere ca pe piata imobiliara preturile sunt in euro, caderea leului nu va influenta preturile. Doar daca socotim echivalentul in lei, preturile sunt schimbate”, spune Ion Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Schimbari notabile se vor produce in plan indirect. “Din pricina ratarii tintei de inflatie, BNR a marit dobanda de referinta, iar acest fapt va duce la marirea dobanzii la credite”, mai spune Zilisteanu. Conform specialistului imobiliar, scumpirea creditelor va genera un impact pozitiv asupra apartamentelor vechi. "Cei care se calificau pentru 100.000 de euro si puteau sa isi cumpere un apartament nou se vor califica doar pentru 85.000, fapt care le va permite doar achizitionarea unui apartament vechi. Astfel, nu va mai scadea asa de tare cererea pentru apartamentele vechi", spune el. Expertul imobiliar Liviu Ureche apreciaza ca piata imobiliara nu va trece printr-o criza. Acesta crede ca fondurile de investitii straine nu isi vor retrage fondurile plasate in afaceri imobiliare in Romania, deoarece randamentele sunt atractive.

“Nu cred ca piata imobiliara va resimti foarte mult aceasta criza, nici in ceea ce priveste creditele imobiliare, nici daca vorbim despre fluctuatiile de curs valutar. Sistemul bancar poate fi atentionat pentru a fi mai prudent la acordarea creditelor. In ceea ce priveste fluctuatiile de curs valutar, acestea ii pot afecta pe cei care au facut credite. Insa eu cred ca este o problema temporara si leul isi va reveni”, spune Liviu Ureche.

Piata a fost afectata doar din punctul de vedere al creditelor, potrivit lui Razvan Stroescu, manager residential brokerage in cadrul Coldwell Banker Affilliates of Romania, companie de consultanta si brokeraj imobiliar. “Dobanzile pentru creditele imobiliare, atat pentru constructii, cat si pentru achizitii, au crescut cu cateva puncte procentuale, dar acest minus este balansat de dinamica pietei locale”, spune Stroescu. Acesta afirma ca piata imobiliara locala este mai putin afectata de criza mondiala, deoarece in Romania cererea pentru locuinte noi depaseste oferta existenta.

Lidia Ionita