Industria moarta din Capitala da viata pietei locuintelor

Constructii

14.07.2008 - Gandul
Industria moarta din Capitala da viata pietei locuintelor
Procesul de industrializare dinainte de ’89 si-a gasit reversul in Capitala. In locul tonelor de fier vechi, a fabricilor care nu si-au dovedit profitabilitatea, vor lua nastere imense santiere care vor aduce mii de locuinte noi pe piata. Exemplele de fabrici care vor deveni ansambluri de locuinte sunt multiple: de la fabricile de ulei Muntenia si Solaris, la fosta fabrica de paine Titan sau Tricodava si Frigocom.

Fenomenul este unul natural, determinat in special de preturile mari la terenurile din zonele centrale ale Bucurestiului, dar si faptului ca numarul terenurilor mari, libere de constructie, este foarte redus.  “Functiunea principala a orasului este rezidenta, locuirea, nu industria. Este normal ca unele fabrici, mai ales cele din zonele centrale, sa dispara. Nici nu aveau ce cauta acolo de la inceput, mai ales din cauza normelor de mediu”, a declarat pentru Gandul Stefan Dumitrascu, arhitect-sef al sectorului 3 din Capitala. Varianta inlocuirii fostelor fabrici cu apartamente sau cu centre comerciale sau logistice noi a venit de la sine.

Dezvoltatorii au fost multumiti ca pot gasi terenuri mari la preturi mai mici. “Dezvoltatorii reactioneaza la cresterea cererii de pe piata rezidentiala si la cresterea pretului terenurilor din interiorul orasului prin achizitionarea de loturi mai mari, situate in zone adiacente Capitalei, dar in proximitatea acesteia. Demolarea fostelor platforme industriale ramane principala sursa pentru cresterea ofertei de terenuri in zonele secundare si periferice ale orasului”, se precizeaza intr-un studiu al companiei de consultanta imobiliara Atisreal Romania.

Poate cele mai cunoscute exemple de astfel de proiecte sunt Sema Parc, unul dintre cele mai mari anuntate in Bucuresti, si fosta fabrica Laromet, unde israelienii de la AFI Europe vor sa construiasca circa 5.000 de noi apartamente. Partea buna in investitiile programate pe foste platforme industriale este pretul mic si marimea terenului. Partea proasta este ca in unele situatii, acolo unde este cazul, terenul trebuie curatat in cazul in care a fost poluat istoric.