Indexul imobiliar ZF: Apartamentele s-au ieftinit cu 2% in septembrie

Imobiliare

14.10.2009 - Ziarul financiar
Indexul imobiliar ZF: Apartamentele s-au ieftinit cu 2% in septembrie

Preturile apartamentelor vechi cu trei camere din Capitala au avut in septembrie o scadere medie de 2% fata de august, dupa ce in lunile de vara preturile au avut cresteri lunare timide, potrivit indexului imobiliar ZF.

Pretul mediu afisat la apartamentele de trei camere a fost in septembrie de 95.000 de euro, in scadere cu 20% fata de ianuarie 2009.

Indexul imobiliar ZF este realizat, incepand din ianuarie 2008, pe baza anunturilor de vanzare la apartamentele cu trei camere din Capitala, construite intre 1980 si 1990, cu suprafata intre 70 si 80 mp, publicate pe anuntul.ro.

Programul guvernamental "Prima casa" a dat in iulie si august un imbold vanzatorilor de apartamente de a afisa preturi mai ridicate chiar si pentru apartamentele de trei camere, de indata ce numarul solicitarilor a crescut semnificativ. Agentiile imobiliare primeau zeci de apeluri telefonice pe zi de la cei interesati sa cumpere. Dupa mai bine de trei luni de la debutul programului, vanzatorii de apartamente de trei camere au realizat ca nu incheie tranzactii decat daca lasa la pret, astfel incat sa se incadreze in programul "Prima casa".

"Batalia este in continuare pe doua camere, in timp ce preturile apartamentelor de trei camere au inceput sa se alinieze la cele pentru doua camere. In prima faza a programului Prima casa a fost o perioada de crestere a preturilor, dar apoi au inceput sa scada, oamenii s-au resemnat", comenteaza Eugen Chis, directorul site-ului de publicitate imobiliara bazaruldecase.ro. "In orice caz, 90% din tranzactii se fac cu bani cash, nu prin Prima casa", mai spune Chis.

Preturile afisate la apartamentele de trei camere au scazut cu 32% fata de octombrie anul trecut, potrivit indexului ZF

Marja de negociere ajunge si pana la peste 10% din valoarea afisata initial. "Unii nu lasa nimic la pret, altii lasa 5-10% din valoare, sau chiar mai mult. Un apartament de trei camere in Rahova se vinde cu 65.000 de euro. Vanzatorii apartamentelor de trei camere incearca sa se incadreze in Prima casa si coboara preturile pana la 65.000-70.000", spune Daniel Raeceanu, directorul agentiei imobiliare Rasig.