Inchirierea caselor noi, o afacere care ia viteza

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

23.01.2008 - Adevarul
Inchirierea caselor noi, o afacere care ia viteza

Dezvoltatorii construiesc apartamente in zone precum Primaverii sau Dorobanti, pentru care cer tarife lunare de pana la 3.000 de euro

O noua tendinta prinde contur pe piata imobiliara bucuresteana. Timid, constructorii de locuinte incep sa ridice blocuri pe care nu mai vor sa le vanda imediat si pe care se gandesc sa le inchirieze. Reinvie astfel, spun analistii de pe aceasta piata, o afacere brevetata si aplicata la scara larga in perioada interbelica.

Un astfel de bloc, construit special pentru a fi inchiriat, se ridica in zona Dorobanti. Cele 11 apartamente cu trei camere ale imobilului cu cinci etaje vor primi cei dintai chiriasi in luna septembrie a acestui an. Conform datelor agentiei EuroMetropola, care promoveaza acest proiect, proprietarii isi propun sa incaseze 2.500 de euro pentru fiecare unitate locativa (cu o suprafata de 110 metri patrati), tarif ce ar conduce la un venit anul de peste 300.000 de euro pentru acestia.

Cine construieste pentru a inchiria?

Victoria Linca, senior consultant in cadrul agentiei imobiliare DTZ Echinox, spune ca, in prezent, singurii care ataca aceasta nisa a pietei imobiliare sunt dezvoltatorii locali. „Investitorii straini de calibru construiesc pentru clasa medie si aproape exclusiv in scopul vanzarii. Cei care se gandesc sa inchirieze sunt cei care detin proprietati in zona de centru-nord a Capitalei", precizeaza pentru „Adevarul" consultantul DTZ.

Astfel, dezvoltatorii care au cumparat terenuri in locatiile de top din Bucuresti se gandesc acum de doua ori inainte de a instraina apartamentele pe care le construiesc. „In general, cei care au optat pentru varianta inchirierii au fost persoane care au achizitionat un teren intr-o zona foarte apreciata, unde suprafetele construibile si libere sunt limitate si extrem de scumpe. Aici, pretul unui metru patrat de teren poate depasi 5.000 de euro" spun reprezentantii agentiei EuroMetropola.

Cel mai adesea, chiriasii sunt reprezentati de directori ai companiilor internationale si de ex-pati. „Acestia platesc intre doua si trei mii de euro pentru apartamente in Primaverii, Dorobanti sau Kiseleff", afirma Victoria Linca. Ea subliniaza ca, cel mai adesea, aceste locuinte au peste trei camere, dezvoltatorii neconsiderand rentabile imobilele mai mici. „Pe termen mediu, tendinta investitorilor de a construi apartamente special pentru a fi inchiriate se va accentua", concluzioneaza specialistul DTZ.

Ionut Morariu