Incepe asediul imobiliarelor

Imobiliare

Incepe asediul imobiliarelor

Bancherii, notarii si evaluatorii vor mai multa transparenta pe piata de real estate
Dezmatul preturilor de pe piata imobiliara a atins un nivel paroxistic, de vreme ce cateva institutii de stat si organizatii profesionale importante si-au aratat ingrijorarea pe fata. Din pacate, nici BNR, notarii sau evaluatorii si nici Consiliul Concurentei nu au vreo putere de a influenta piata de real estate.
Ce-i lipseste pietei imobiliare din tara? Organizarea si transparenta. In acest punct se conjuga toate opiniile actorilor implicati in tranzactiile imobiliare - notari, evaluatori, bancheri si chiar agenti imobiliari. Insa o piata transparenta, cu cotatii la vedere si accesibile publicului larg, continua sa fie un deziderat intr-o tara in care activitatea imobiliara a fost si continua sa fie asociata afacerilor mai putin transparente. La sfarsitul anilor ’90 Guvernul a elaborat o ordonanta (OG 3/2000) prin care incerca sa reglementeze piata imobiliara. Legea era atat de proasta si exagerata, incat toti cei implicati in piata au neglijat-o, iar in final aceasta a fost chiar declarata ilegala de Curtea Constitutionala. De atunci, Guvernul s-a spalat pe maini de sectorul imobiliar, lasand domeniul la latitudinea regulilor unei piete nereglementate, respectiv a cererii si ofertei.

S-a umplut paharul
Pentru multi actori din aceeasi piesa, domnia cererii si ofertei nu este un fapt in sine suficient. Paharul rabdarii a fost umplut, de vreme ce insusi guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a iesit la rampa pentru a mai parui un pic lipsa de reglementare si transparenta de pe piata imobiliara.
Asa cum a declarat guvernatorul, BNR va initia o serie de intalniri cu reprezentantii notarilor pentru a discuta despre datele statistice furnizate de acestia privind piata imobiliara. „Trebuie sa vedem ce date furnizeaza pe piata imobiliara, pentru ca acestea sunt transmise si in afara tarii si nu vrem sa creeze o imagine eronata“, a declarat Isarescu in cadrul unui seminar organizat de SFin saptamana trecuta. El a aratat ca BNR poarta discutii atat cu asociatia notarilor, cat si cu Institutul National de Statistica, pentru realizarea unor baze de date despre piata imobiliara. „Cred ca in acest moment datele reflecta mai curand zona de nord a Capitalei decat evolutia pe ansamblu tarii si ofera o imagine care sperie“, a mai spus Isarescu.
Trebuie remarcat ca nu este prima declaratie publica referitoare la piata imobiliara a reprezentantilor BNR. Inca din 2005, consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu, a declarat ca piata imobiliara este pe cale sa se supraincalzeasca pentru ca, ulterior, diversi alti reprezentanti ai BNR, inclusiv guvernatorul, sa reitereze ingrijorarile referitoare la aceasta piata.
Din pacate, in comparatie cu bancile centrale europene sau FED, BNR nu prea are cum sa stapaneasca galopul preturilor imobiliare, deoarece la noi creditarea ipotecara influenteaza intr-o masura mult mai mica piata imobiliara. S-a vazut usor in ultimii ani ca, indiferent de cate noi restrictii sau masuri de prudentialitate introduci pe piata, nici nivelul tranzactiilor si nici preturile nu scad.

Intervine Consiliul Concurentei
Si pentru ca nenorocirile (pentru afacerile din imobiliare) vin totdeauna insotite, Consiliul Concurentei ameninta cu o analiza care s-ar putea solda cu niste masuri concrete pe piata imobiliara si pe cea a serviciilor conexe tranzactiilor din acest sector. Astfel, Consiliul va lua la puricat structura si mecanismele pietei si va incerca sa identifice si sa corecteze eventualele disfunctionalitati de natura anticoncurentiala in acest domeniu. „Avand in vedere importanta deosebita a pietei imobiliare pentru economia nationala si pentru majoritatea consumatorilor romani, demersul Consiliului Concurentei are ca obiective principale analizarea structurii pietei si a mecanismelor in baza carora functioneaza aceasta, identificarea si corectarea eventualelor disfunctionalitati de natura anticoncurentiala pe pietele serviciilor conexe tranzactiilor imobiliare, precum si stimularea transparentei pe aceasta piata, prin informarea opiniei publice in legatura cu concluziile raportului de investigatie“, a declarat, printr-un comunicat, presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu.

Oleg Cojocaru