Inca cinci ani pana la momentul maturizarii pietei bucurestene a locuintelor

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

03.12.2007 - Adevarul

Reprezentantii dezvoltatorilor a doua dintre cele mai mari proiecte rezidentiale din Capitala descriu reteta prezenta a succesului in afacerile imobiliare.

 

Alin Negulescu, director vanzari Baneasa Rezidential:

1. In anul 1992, am avut una dintre primele agentii imobiliare din Bucuresti, am fost partener in aceasta firma care functioneaza si in prezent. Aici am activat aproape trei ani. Am iesit apoi pentru o perioada din afacerile de real estate. Inainte de a veni la Baneasa Investment, am condus o serie de companii, printre care prima companie de tuning din Romania, dar si revista „Supercar".

2. Dimensiunea proiectului este o provocare in sine. Tot timpul suntem in priza, tot timpul apar noi dificultati. Exista un dinamism dat chiar de ceea ce se intampla in piata. Astazi pot fi cerute blocuri, maine poate se vor cere vile. De aceea, tot timpul trebuie sa ne adaptam acum la ceea ce va dori piata peste doi ani.

3. Abilitatea unui manager se vede acolo unde el trebuie sa vanda un produs greu de vandut. Apartamentele de la Baneasa se vand singure. Eu sunt o persoana extrem de ambitioasa si pentru mine nu exista raspunsul „nu". Punctele forte ale proiectului Baneasa sunt evidente. Proximitatea fata de cea mai mare zona comerciala din Romania, locatia de top, in nordul Bucurestiului, acolo unde se concentreaza majoritatea dezvoltarilor de lux si, nu in ultimul rand, diversitatea ofertei. Noi scoatem pe piata apartamente, dar si case insiruite sau vile individuale.

4. Stiu totdeauna cand incep ziua de lucru, insa aproape niciodata cand o termin. O zi obisnuita pentru mine presupune petrecerea a 80% din timp pe santier.

5. A fost greu la inceput cand aici era doar o groapa sapata in pamant si trebuia sa convingi oamenii ca aici, intr-un an, vor fi blocuri. Nu a fost insa extrem de dificil, pentru ca locatia noastra este una deosebita si ne-a ajutat mult. Cei care initial au fost reticenti au cumparat acum, insa cu 30% mai scump.

6. Preturile nu sunt inca asezate si exista tendinte speculative pe anumite zone. Cu siguranta se va ajunge la o maturitate a pietei, pe care o vad peste trei-cinci ani. Se pare ca inca din acest an majorarile de pret s-au temperat fata de nivelul anilor trecuti.

Baneasa Rezidential si West Park sunt doua dintre cele mai mari proiecte imobiliare din Capitala. Insumat, in urmatorii ani, acestea vor scoate pe piata peste 6.000 de locuinte. O cifra impresionanta in conditiile in care, conform estimarilor Colliers International, pe intreg parcursul acestui an vor fi livrate doar aproximativ 1.500 de apartamente. Alin Negulescu (Baneasa Investment) si Moshe Agavi (Beny Steinmetz Group) sunt oamenii din spatele proiectelor. Ei spun povestea lor in lumea nebuna a afacerilor imobiliare, dar si a felului in care se construieste un nou Bucuresti.

Ionut Morariu