In sapte zile ajung la Guvern ofertele pentru "Prima casa"

Finante Banci

19.06.2009 - Cotidianul

Guvernul a publicat joi in Monitorul Oficial normele metodologice privind programul „Prima casa“, ceea ce inseamna ca bancile au fix o saptamana pentru a prezenta Executivului conditiile de creditare.
 
Este oficial. Dobanda la creditele in euro derulate in programul „Prima casa“ nu va putea depasi cu mai mult de 4% nivelul EURIBOR la trei luni, ceea ce ar insemna, cu tot cu marja, 5,28% pe an. Creditele in lei vor avea o dobanda cel mult egala cu ROBOR (dobanda medie la lei)+ 2,5%. Aceasta este una dintre prevederile incluse in normele metodologice care insotesc programul „Prima casa“. De vineri, bancile au exact sapte zile pentru a prezenta Executivului ofertele de creditare. Avansul solicitat de banca va fi de 5%, adica 3.000 de euro la un credit de 60.000 de euro, in timp ce perioada maxima de acordare a creditului nu va putea depasi 30 de ani.

Statul garanteaza integral creditele, iar beneficiarul se angajeaza sa constituie in favoarea Ministerului Finantelor ipoteca de gradul I asupra locuintei. Pot fi cumparate locuinte noi sau aflate in faza de constructie. De asemenea, beneficiarul va trebui sa asigure imobilul si sa cedeze asigurarea statului, dar si sa constituie un depozit colateral egal cu trei rate de dobanda.

Desi majoritatea bancherilor considera dobanda impusa de stat ca fiind prea mica sau cel mult la limita profitabilitatii, mai multe institutii de credit si-au anuntat deja disponibilitatea de a intra in programul „Prima casa“. BCR a anuntat deja ca a conceput un credit special adaptat pentru acest program. BRD, care a avut la discutiile preliminare cea mai buna oferta de dobanda, analizeaza si ea aceasta posibilitate, la fel UniCredit Tiriac, Alpha Bank sau Piraeus Bank. CEC Bank va participa de asemenea, mizand pe componenta in lei. OTP a anuntat ferm ca va intra in programul „Prima casa“.