In decurs de trei ani, inca 1,3 milioane metri patrati de spatii de birouri in Capitala

PROIECTE / DEZVOLTARE , ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

04.11.2007 - Gandul

publicat pe 25.09.2007

 

Încă 1,3 milioane metri pătraÅ£i de spaÅ£ii de birouri în Capitală

BucureÅŸtiul va avea, până în 2010, încă 1,3 milioane pătraÅ£i de spaÅ£ii de birouri în condiÅ£iile în care vor fi finalizate proiectele anunÅ£ate, potrivit unui studiu al companiei de servicii imobiliare DTZ Echinox. Oferta de spaÅ£ii de birouri din Capitală ar putea acoperi cererea pentru astfel de construcÅ£ii. „Până la sfârÅŸitul anului 2007 estimăm o ofertă de până la circa un milion de metri pătraÅ£i, urmând ca pe următorii doi - trei ani să fie livraÅ£i pe piaţă până la 1,3 milioane de metri pătraÅ£i. S-au anunÅ£at foarte multe proiecte, care vor fi dezvoltate în mai multe faze pe o perioadă de trei ani. Acest lucru este benefic pentru cererea în continuare ridicată ÅŸi de-abia din 2010 ne-am putea gândi la un echilibru între cerere ÅŸi ofertă”, a declarat Mihaela Cnobloch, consultant senior în departamentul birouri al DTZ.

Stocul actual de spaÅ£ii de birouri din BucureÅŸti este estimat la circa 450.000 de metri pătraÅ£i. Având în vedere însă, că, deocamdată, cererea de spaÅ£ii de birouri depăşeÅŸte cu mult oferta, analistul DTZ apreciază că firmele se orientează cu cel puÅ£in un an înainte asupra proiectelor care se anunţă pe piaţă, tocmai pentru a-ÅŸi securiza spaÅ£iile dorite. În ceea ce priveÅŸte topul chiriaÅŸilor, primul loc este ocupat de firmele din domeniul bancar, inclusiv pentru call-center-uri, banking-uri urmate de companiile de soft ÅŸi de cele din domeniul farmaceutic. Zona este foarte importantă când vine vorba de sediu, astfel că, în continuare, firmele sunt interesate să îÅŸi amplaseze sediul în zona de nord a BucureÅŸtiului. Cea mai mare căutare o au spaÅ£iile de pe bulevardul Barbu Văcărescu ÅŸi pe ÅŸoseaua Floreasca ÅŸi, de asemenea, în Pipera ÅŸi Băneasa. Potrivit previziunilor DTZ, proiectele din aceste zone vor continua să fie cele mai căutate pentru sedii de birouri.


Zona „stabileÅŸte“ chiria

Nivelul chiriilor pentru spaÅ£iile de birouri diferă în funcÅ£ie de zonă ÅŸi de clasa imobilului. Astfel, în zona centrală chiriile pentru birourile de clasa A variază între 20-23 de euro pe metru pătrat pe lună, în timp ce pentru clădirile de clasa B chiriile sunt de 17-19 euro pe metru pătrat pe lună. În zonele centru-nord ÅŸi nord chiriile lunare la clasa A sunt cuprinse între 17 euro pe metru pătrat ÅŸi 19 euro pe metru pătrat. La clasa B, chiriile în zona centru-nord sunt de 16-17 euro/mp/lună, iar în nord de 14-16 euro/mp/lună. În cazul contractelor de preînchiriere, valoarea chiriei poate scădea cu până la 10%.

 

Elena Cristian