In constructii, chinezii sunt temelie

Constructii , ANALIZE / COMENTARII

05.03.2008 - Capital
In constructii, chinezii sunt temelie

Din cele 50.000 autorizatii de munca pentru straini cerute in 2008, statul roman a aprobat doar 10.000. Deficitul este, doar in constructii, de cel putin 100.000 de oameni. Criza de personal se regleaza pe piata neagra.

Compania de dezvoltare imobiliara AFI Europe, divizia europeana a concernului israelian Africa Israel, are programate in Romania investitii de doua miliarde de euro. Cel mai important proiect al companiei este centrul comercial AFI Cotroceni Park din Bucuresti. Pe santierul unde se construieste mall-ul, lucreaza cateva zeci de angajati straini, adusi de constructorul Danya Cebus, tocmai din cauza lipsei de muncitori de pe piata autohtona. „Pe santierul AFI Cotroceni Park, avem deja 50 de lucratori provenind din strainatate. Asta reprezinta cam 10% din total“, spune Reuven Haval, managerul pentru Romania al dezvoltatorului israelian.

Compania turca de antrepriza si dezvoltare Ozer, prezenta cu lucrari in cadrul unor proiecte precum Europe si America House sau Liziera Residence, a umplut golurile din echipele de constructori cu cateva zeci de straini, in majoritatea lor turci. De altfel, potrivit Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), mai ales santierele din zona de sud a tarii recurg la aceasta solutie. Tarile de origine ale muncitorilor sunt, in principal, China, Pakistan, Vietnam sau Turcia. Presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu, sustine ca pe asiatici ii atrage salariul, de circa 300 de euro lunar, la care se adauga cheltuielile de cazare.

Seven Hills, developerul proiectului West Park, nu foloseste deocamdata imigranti. „Noi nu avem, momentan, muncitori straini pe santierele din Romania, dar, dat fiind faptul ca salariile romanilor continua sa creasca, foarte multe firme adopta aceasta metoda. Astfel, companiile care construiesc in Romania importa lucratori din China, Bulgaria, Turcia sau Republica Moldova. Cei mai multi vin din China“, spune, pentru Capital, Nimrod Zvik, directorul de marketing al Seven Hills, subsidiara in Romania a grupului israelian BSG.

Principalul avantaj al acestei solutii este faptul ca, provenind din tari cu un nivel de trai foarte scazut, muncitorii accepta salarii mai mici, astfel incat, chiar adaugand costurile de cazare, cheltuielile angajatorului cu forta de munca devin mult mai convenabile. „Un alt avantaj este faptul ca sunt adusi prin intermediul unor agentii de recrutare a fortei de munca, ceea ce inseamna ca semneaza contracte pe unul sau doi ani, astfel incat nu exista riscul sa migreze de la o companie la alta si nici nu se pot intoarce la ei in tara pe durata contractului“, conchide Nimrod Zvik.

Surse din piata sustin ca exista cazuri in care lucratorii straini, in special asiaticii, au salarii care pot cobori pana la 100 de dolari (plus cheltuielile de cazare, de altfel modeste, intrucat locuiesc in grupuri de cinci-sase intr-un apartament). Chiar si in aceste conditii, un contract in Romania ramane atractiv pentru, de pilda, muncitorii pakistanezi sau cei din nordul Chinei, care in tarile lor sunt nevoiti sa traiasca din venituri de 10-20 de dolari pe luna.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), romanii care au semnat anul trecut contracte de munca in constructii in alte tari din Uniunea Europeana castiga lunar intre 975 si 1.600 de euro.


Necesarul actual de mana de lucru in sectorul constructiilor ramane o mare necunoscuta, atata timp cat diversele evaluari ale institutiilor din domeniu au dat rezultate foarte diferite. Ministrul muncii, Paul Pacuraru, spune ca necesarul de muncitori din constructii este de 6.000-10.000 de oameni, cifra care ar fi rezultat in urma unui sondaj realizat in randul firmelor din bransa.

Razvan Zamfir