In cautare de lichiditati, Adamescu vrea sa vanda mall-ul din Brasov

Imobiliare

27.03.2009 - Standard

Familia Adamescu a scos la vanzare mall-ul Unirea Shopping Center din Brasov, deschis in primavara anului trecut, in urma unei investitii de circa 35 mil. euro, si intentioneaza in acelasi timp sa renunte si la un pachet de 7,66% din actiunile centrului comercial cu acelasi nume din Bucuresti.

Familia Adamescu a scos la vanzare mall-ul Unirea Shopping Center din Brasov, deschis in primavara anului trecut, in urma unei investitii de circa 35 mil. euro, si intentioneaza in acelasi timp sa renunte si la un pachet de 7,66% din actiunile centrului comercial cu acelasi nume din Bucuresti.
„Din cate stiu, decizia de a scoate mall-ul din Brasov la vanzare a fost una de principiu, insa nu se negociaza cu nimeni pentru vanzare. Nu cred ca va fi vandut in urmatoarea perioada. Pentru moment, se doreste doar obtinerea acordului Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). Situatia este similara si in cazul obtinerii acordului de instrainare a 7,66% din capitalul social al Unirea Shopping Center din Bucuresti“, au declarat pentru Business Standard sursele citate. Intr-un interviu acordat recent pentru Business Standard, Dan Adamescu, afaceristul care controleaza cele doua mall-uri, declarase ca nu va vinde nici mall-ul din Bucuresti si nici pe cel din Brasov, pentru ca ii aduc venituri importante. Valoarea de piata a centrului comercial din Bucuresti este de 48,6 mil. euro, potrivit ultimului pret de pe piata Rasdaq, unde compania este listata.

Pachetul de 7,66% ar valora astfel in jur de 3,7 mil. euro. Potrivit unui comunicat remis miercuri Bursei de Valori Bucuresti, Unirea Shopping Center a convocat AGA pentru data de 28 aprilie, in vederea aprobarii vanzarii mall-ului din Brasov. Astfel, al patrulea punct pe ordinea de zi va fi „aprobarea vanzarii constructiei Mall Unirea Shopping Center Brasov. Mandatarea Consiliului de Administratie in vederea obtinerii tuturor autorizatiilor necesare, negocierii conditiilor vanzarii, stabilirii pretului de vanzare in baza unui raport de evaluare care va fi intocmit de catre o firma specializata in domeniu si incheierii contractului de vanzare-cumparare“. Actionarii vor mai discuta in aceeasi Adunare si despre vanzarea unui pachet de 228.098 de actiuni proprii, reprezentand 7,66% din capitalul social actual al companiei. Actionarul majoritar al companiei este firma Nova Trade, controlata de sotii Dan si Carmen Adamescu, participatia acestora fiind de 74,16% din capitalul social, iar Dan Adamescu mai detine circa 3,89% din actiuni in nume propriu. SIF Muntenia are o participatie de circa 10% din companie. Dan Adamescu a mai facut recent miscari pe Bursa. Omul de afaceri a achizitionat circa 20% din retailerul de electronice si electrocasnice Flamingo International, devenind al doilea actionar in companie.

Portofoliul imobiliar al familiei Adamescu este format din centrele comerciale Unirea Shopping Center din Bucuresti si Brasov, o participatie de 14% in cadrul hotelului InterContinental, hotelul Rex din Mamaia si o serie de terenuri la nivel de tara. Unirea Shopping Center din Bucuresti a incheiat primul semestru al anului trecut cu o cifra de afaceri de peste 45 mil. lei, veniturile din exploatare fiind de peste 63 mil. lei, potrivit ultimelor raportari financiare de la Bursa de Valori Bucuresti. In Brasov, familia Adamescu a investit in jur de 35 mil. euro in centrul comercial Unirea Shopping Center. In noiembrie 2008, Dan Adamescu a intrat in actionariatul InterContinental prin achizitia unei participatii de 15%, pentru care a platit in jur de trei milioane de euro.