In Baia Mare, pretul locuintelor a scazut la jumatate

Imobiliare

29.05.2009 - Cotidianul

Primarul orasului Baia Mare, Cristian Anghel, vorbeste intr-un interviu acordat ziarului Cotidianul despre combaterea crizei in judet si despre banii de la Uniunea Europeana.
 
Domnule primar Cristian Anghel, cum afecteaza perioada de criza municipiul Baia Mare?

Veniturile la bugetul local sunt afectate in mod direct si indirect prin reducerea activitatii economice din oras. Mediul de afaceri are o contrac­tie a pietei de circa 20%, conform evaluarilor noastre, cifrele fiind diferite, din surse diferite, dar noi consideram aceasta ca o cifra realista regasita in scaderi ale cifrelor de afaceri ca si indicator global al companiilor. In primele patru luni ale anului curent a scazut cu circa 5% numarul angajatilor cu contract de munca si a crescut cu circa 1.500 numarul somerilor.

Care sunt ramurile industriale cele mai afectate de criza?

In primele cinci luni ale anului 2009 se constata o scadere importanta a constructiilor de locuinte, in special a locuintelor colective medii si mari.
 
In aceasta perioada s-au eliberat cu circa 25% mai putine autorizatii de construire pentru asemenea obiective fata de perioada similara a anului 2008. Cererea redusa pe piata locuintelor a avut drept consecinta reducerea pretului de vanzare de la 1.100-1.200 euro/mp la 500 euro/mp, dar si in asemenea conditii sunt inca nevandute circa 600 de locuinte. Se constata, de asemenea, o scadere importanta a volumului de marfuri alimentare si nealimentare vandute de supermarketurile din oras. Comerciantii de materiale de constructii existenti in numar mare in oras sunt de-a dreptul disperati din cauza scaderii drastice a vanzarilor, desi preturile de vanzare au scazut foarte mult. Fabricile de piese auto (de exemplu, componentele Mercedes-Benz) se confrunta cu comenzi mai reduse. Cea mai afectata ramura este industria metalurgica a cuprului. In a doua jumatate a anului 2008, pretul cuprului pe piata a scazut dramatic de la circa 8.000 de dolari/tona la circa 4.000 de dolari/tona, fapt ce a cauzat sistarea temporara a productiei pana la stabilizarea pietei.

Care este, in acest an, bugetul municipiului Baia Mare?

Bugetul municipiului Baia Mare pe anul 2009 este de 239 de milioane de lei si este mai mic cu 4% fata de bugetul anului anterior. In bugetul pe anul 2009 s-au alocat 43,5 milioane de lei pentru investitii, ceea ce reprezinta 18,15% din totalul de cheltuieli.

Cate locuri de munca sperati sa salvati cu aceste investitii?

Locurile de munca estimate a fi salvate, in cazul asigurarii finantarilor atat din surse publice, cat si din surse private, sunt de circa 1.000-1.500.

Cati bani a atras orasul Baia Mare de la UE?

In perioada 2000-2008, valoarea totala a resurselor atrase de la UE si din fonduri externe a fost de circa 75.000.000 de euro. Banii au fost investiti in infrastructura, dar si in turism.

The Money Channel Business Tour ia pulsul economiei din Maramures Orasul Baia Mare gazduieste azi cea de-a saptea dezbatere The Money Channel Business Tour: „Baia Mare - Poarta Maramuresului catre o economie bazata pe traditii“. Dezbaterea va fi transmisa in direct la The Money Channel incepand cu ora 10.00. Evenimentul va aseza fata in fata comunitatea de business locala si autoritatile pentru a identifica impreuna oportunitatile de crestere economica a regiunii. Printre participantii la eveniment se numara, alaturi de primarul Anghel, presedintele Consiliului Judetean, si prefectul judetului, Gheorghe Maracas, presedintele Camerei de Comert, deputatul Viorel Hrebenciuc si directorul Centrului National pentru Dezvoltare Durabila, Calin Georgescu, alaturi de cei mai importanti oameni de afaceri locali. Evenimentul este moderat de Dan Suciu, realizator The Money Channel.