In asteptarea preturilor mici si a creditelor mai performante

Imobiliare

12.08.2008 - Gandul
In asteptarea preturilor mici si a creditelor mai performante

Blocajul tranzactiilor imobiliare de care vorbeau la inceputul anului, prin birouri, oficialii bancilor, notarii si dezvoltatorii si-a aratat primele efecte, unele bune, altele periculoase. Primul dintre cele bune este scaderea, ponderata, a preturilor unora dintre apartamentele vechi din Capitala. In mod normal, acest lucru ar fi trebuit sa echivaleze cu un nou val de cereri, care sa sustina pretul. Analistii imobiliari insa au atras atentia ca potentialii clienti, obisnuiti numai cu scumpiri, prefera acum sa stea deoparte si sa astepte noi semnale de ieftinire a locuintelor.

Un efect periculos este interpretarea scaderii cererii, la apartamente noi de aceasta data, de catre dezvoltatori. Recent, un analist imobiliar atragea atentia ca unii dezvoltatori ar putea renunta la proiectele anuntate, ceea ce ar insemna ca oferta va scadea, clientii fiind obligati sa se indrepte din nou spre apartamentele vechi.

La asteptarea unui pret mai mic se mai adauga o alta problema: facilitatea obtinerii unui credit, pentru ca sunt destul de putine cazuri in care tranzactiile se fac cu banii jos. Pentru un credit ipotecar pentru o suma care sa permita achizitionarea unui apartament in Capitala, un apartament cu doua camere intr-o zona mai buna, de exemplu, este nevoie de un venit net de 4.000 de lei pe familie, adica echivalentul a mai mult de trei salarii medii pe economie. O alta problema, destul de importanta, este cea a conditiilor de acordare a creditelor, care s-ar putea inaspri.

Bancile se tem ca noile reguli le vor rari clientii de credite ipotecare

Exemplu de mai sus, cu un venit necesar de minimum 4.000  lei pe luna pentru credit, este valabil in cazul unui grad de indatorare de 50% din salariul net, rata lunara ajungand la circa 500 de euro, conform unui studiu recent al Credit Zone. In mod evident, in ciuda riscului valutar, aproape toti romanii prefera sa isi faca un credit in euro sau in franci elvetieni. Motivul este, evident, dobanda. In timp ce dobanda la creditele ipotecare in lei ajunge pana la 13%, la euro urca pana la 9%, iar la franci elvetieni, pana la circa 8%. “Pana acum am avut un singur client care a facut un credit ipotecar in lei. Era o persoana conservatoare, care a precizat ca a ales moneda nationala de teama riscului valutar”, ne-a spus Maria Sterpan, product manager in cadrul Credit Zone.

Bancherii au atras insa atentia ca noile reglementari propuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), respectiv validarea venitului luat in calcul la stabilirea gradului de indatorare, ar putea afecta dinamica acestei piete. BNR a propus validarea unui venit cu maximum 20% mai mare decat cel declarat in anul anterior la Fisc. Masura a fost luata pentru a reduce numarul cazurilor in care gradul de indatorare este fortat de asteptari salariale mari din partea angajatului. Sterpan sustine insa ca noile reguli propuse de banca centrala nu ar trebui, in mod normal, sa afecteze piata creditelor ipotecare, ci sa aduca mai multa claritate in relatia cu banca. In acelasi timp, concurenta dintre banci ar trebui sa aduca, chiar daca nu peste noapte, si produse bancare mai profitabile pentru clienti, care sa impuna dobanzi mai mici, de exemplu.