In 2010, preturile locuintelor in Spania vor suferi cea mai mare scadere

ANALIZE / COMENTARII

01.02.2010 - Curierul national
In 2010, preturile locuintelor in Spania vor suferi cea mai mare scadere

Cresterea ofertei si conditiile dificile de acces la finantari sunt principalele cauze

Preturile apartamentelor inca sunt supraevaluate

Agentiile imobiliare spera, totusi, intr-o redresare a sectorului

Analistii economici spanioli considera ca 2010 va fi anul in care preturile locuintelor in Spania vor suferi cea mai mare scadere atat din cauza ofertei de locuinte care va creste, dar mai ales conditiilor grele de acces la finantari. Totodata, acestia sustin ca nu se vor inregistra cresteri semnificative in vanzarea locuintelor pana cand bancile nu vor incepe sa dea credite si pana nu se va reduce rata somajului.

Trendul descendent va fi mentinut si in 2010

Dupa ce, in 2009, in Spania pretul mediu al locuintelor noi a coborat cu peste 6%, trendul descendent urmeaza sa fie mentinut si in 2010, precizeaza, intr-un raport, Sociedad de Tasacion, companie specializata in domeniul evaluarii activelor imobiliare. Compania care realizeaza studii de acest tip inca din 1985 a realizat un sondaj in mai mult de 108.000 locuinte, de diferite tipuri, apartinand unui numar de 5.600 de promotii imobiliare din 400 orase de pe tot teritoriul Spaniei. Potrivit raportului ST, cele mai mari scaderi de preturi se vor inregistra in Madrid (7,7%), Cataluńa (6,3%) si in Valencia (5,5%).

Aceste scaderi de preturi ale locuintelor vin in contextul in care, anul trecut, pretul mediu al locuintelor a scazut in toate capitalele provinciilor - pretul pe metrul patrat pentru o locuinta in Spania a coborat la 2.558 de euro, ceea ce ar reprezenta 255.8000 de euro pentru un apartament mediu de 100 de metri patrati.
Si renumitul ziar britanic The Economist scria in urma cu cateva zile ca preturile la apartamentele din Spania inca sunt supraevaluate.

Agentiile imobiliare sunt optimiste

Cei mai optimisti in privinta perspectivei pietei imobiliare sunt, asa cum ne-au obisnuit, agentii imobiliari.
Astfel, desi previziunile analistilor sunt sumbre, iar criza economica din Spania nu da semne ca ar pleca prea curand, agentiile de real estate spera, totusi, intr-o relansare a sectorului imobiliar. Grupul imobiliar BNP Paribas Real Estate crede ca, in acest an, se vor inregistra cresteri ale operatiunilor sectorului bancar.

Constructiile locuintelor vor scadea in 2010 cu 8,5%

Tendinta de scadere se va mentine si in domeniul constructiilor. Astfel, potrivit Citigroup, constructiile de apartamente noi urmeaza sa scada cu 8,5% in 2010. Mai exact, pe piata spaniola de constructii rezidentiale, procesul de construire al locuintelor noi va scadea in 2010 cu 7% si este de asteptat ca in urmatorii trei ani sa se inceapa constructia pentru 120.000 si 150.000 case. In Comunitatea Madrid exista, in prezent, aproximativ 57.000 de apartamente puse in vanzare, iar la nivelul Spaniei aproximativ 1 milion de apartamente.