Imprumuturi prin credite rezidentiale

Finante Banci

25.03.2008 - Curierul National
Imprumuturi prin credite rezidentiale
Investitiile in sectorul rezidential reprezinta, la ora actuala, cea mai profitabila afacere de pe piata autohtona, ca urmare a numarului ridicat de cereri pentru locuinte.
In prezent, ansamblurile rezidentiale sunt vandute inca in faza de proiect. Totusi, majoritatea persoanelor nu isi permit sa cumpere "cu banii jos" o astfel de locuinta, apeleaza la credit.
Daca, in general, finantarea standard se acorda pentru proiecte aflate in faza de "constructie la rosu" (constructia este ridicata si are deja un numar cadastral provizoriu, iar ipoteca se pune atat pe teren, cat si pe constructia evaluata intr-o anumita etapa), lucrurile se complica in cazul unui proiect rezidential vandut in faza de proiect.

Trebuie precizat faptul ca fiecare banca defineste in stil propriu stadiul de "constructie la rosu" (pereti si acoperis, cu ferestre sau fara etc.).
Finantarea unei locuinte in stadiul de proiect ridica doua probleme: lipsa unei constructii care poate fi ipotecata si absenta dreptului de proprietate. In momentul contractarii unei astfel de locuinte (spre exemplu, un apartament intr-un bloc), toti viitorii proprietari detin o cota din viitoarea constructie, dar aceasta nu este definita.

Cateva institutii bancare au gasit o solutie pentru rezolvarea unor astfel de situatii:  finantarea de catre banca a intregului proiect.
Daca banca finanteaza proiectul developerului, aceasta detine deja ipoteca pe intreg terenul, cat si pe diferitele etape ale constructiei. Fiind un credit de tip corporate, bancile pot acorda astfel de imprumuturi in transe.

In momentul de fata, bancile care acorda astfel de imprumuturi sunt:
- Raiffeisen Bank
- UniCredit Tiriac
- Alpha Bank
- Piraeus Bank
Pe langa acestea, Agentia Nationala pentru Locuinte, ANL, desfasoara programul construirii de locuinte prin credit ipotecar. Aceste locuinte pot fi de doua tipuri: apartamente in blocuri cu un grad de finisare superior si/sau case individuale.
In acest sens, ANL a incheiat conventii cu urmatoarele banci:
- Alpha Bank
- Banca Comerciala Romana
- BRD-Groupe Societe Generale
- Banca Transilvania
- Piraeus Bank
- Raiffeisen Bank
- Domenia Credit
- Raiffeisen Banca pentru Locuinte

Specializat - Diana Tarus / www.finzoom.ro