Impozite de cativa euro pentru casele de vacanta din strainatate

LEGISLATIE / REGLEMENTARI , Imobiliare

06.12.2007 - Gandul

In Spania, pentru o casa de 100.000 euro impozitul poate fi de 23 euro

Inainte sa cumperi o casa peste hotare, uneori este mai bine sa te documentezi temeinic pe marginea legislatiei fiscale din tara respectiva. Taxele si impozitele locale percepute pentru tranzactiile imobiliare difera de la stat la stat. Specialistii PricewaterhouseCoopers (PwC) au prezentat faclitatile de care beneficiaza romanii care isi cumpara o casa in Spania, fie ca este vorba despre o persoana fizica sau juridica. Statutul juridic al cumparatorului conteaza atunci cand trebuie sa platesti impozite, dar si in momentul in care vrei sa instrainezi locuinta.

„Potrivit legislatiei din Spania, locuintele cumparate de nerezidenti (n.r. asa cum este si cazul romanilor plecati la munca) au statut de case de vacante, acestea fiind considerate potentiale generatoare de venit. Din acest motiv, impozitul platit este de 25% aplicat la o baza de calcul stabilita la 1,1% din valoarea de achizitiei”, spun reprezentantii PwC. Un al doilea mare avantaj al „casei de vacanta” este acela ca impozitul se plateste doar pentru acea perioada a anului in care s-a locuit efectiv in acel imobil. Altfel spus, pentru o casa cumparata cu 100.000 de euro in care oficial s-a locuit o singura luna dintr-un an, impozitul datorat statului spaniol este de 23 de euro.

Spania percepe in momentul vanzarii un impozit de 35% pe castigul de capital (diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare) sau o taxa de 34% in situatia in care se recurge la succesiune sau donatie. Aceasta din urma este calculata pe valoarea de piata si se plateste de catre copii. Exista mai multe modalitati de a plati impozite mai mici si la vanzare, mai ales daca proprietarul este o societate comerciala din Romania.

Lucian Hainarosie