Imobiliarii, imbogatiti de primarie

Imobiliare

17.03.2009 - Evenimentul zilei
Imobiliarii, imbogatiti de primarie

Dezvoltatorii imobiliari castiga un plus de 500 de milioane de euro pe an in Capitala prin depasirea coeficientului de utilizare al terenurilor pe care construiesc cladiri, arata un calcul realizat de asociatia „Salvati Bucurestiul”.

Din cauza densitatii exagerate a orasului, aceste profituri ajung sa fie platite direct de bucuresteni, prin timpul pe care-l pierd in trafic, atrage atentia ONG-ul.

Valoarea parcelei pe care urmeaza sa se construiasca o cladire creste proportional cu Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT), care, desi e limitat de regulamentul de urbanism, ajunge sa fie marit de Consiliul General al Primariei Capitalei la cererea dezvoltatorilor. La o valoare medie de 615 euro/mp, „Salvati Bucurestiul” a calculat ca toate proiectele aprobate in ultimii ani prin aceste derogari au bagat in buzunarele dezvoltatorilor jumatate de miliard de euro anual.

Singurul act normativ care a redus considerabil posibilitatea consiliilor locale de a accepta aceste derogari, Ordonanta Guvernului nr. 27/2008, va fi supus in curand votului parlamentului, pentru adoptare sau res pingere. ONG-urile bucurestene, Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) si arhitectulsef al Capitalei au cerut ieri adoptarea in forma actuala a proiectului de ordonanta, acuzand tentativele de blocare a acestuia pe baza unor motive precum „nevoia de dezvoltare” sau „criza economica”.

Presedintele OAR, Serban Sturdza, a amenintat cu sesizarea institutiilor europene in cazul in care presiunile dezvoltatorilor duc la respingerea acesteia in parlament.