Imobiliarele continua sa fie fabrici de profit

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

01.11.2007 - Adevarul

publicat pe 11.09.2007 

PreÅ£urile de vânzare au crescut până la niveluri europene, deÅŸi costurile de construcÅ£ie sunt printre cele mai mici din Europa

În imobiliare, costurile „de producÅ£ie" nu au prea mare legătură cu preÅ£urile din târg. La noi, costurile pentru ridicarea/renovarea unei clădiri rezidenÅ£iale sunt la numai o treime decât în Germania, dar un apartament din zona decentă a BucureÅŸtiului ajunge să fie mai scump decât în zona bună a Berlinului. Paradoxul Å£ine de puterea speculativă a fiecărei pieÅ£e.

A făcut senzaÅ£ie o ÅŸtire recentă că în Berlin, la câÅ£iva kilometri de centru, găseÅŸti un apartament de 43 mp cu numai 58.000 de euro, adică un preÅ£ bun pentru un cartier-dormitor din BucureÅŸti, pe la începutul anului trecut. Iar între cele două oraÅŸe sunt diferenÅ£e evidente.

Berlinul, cu toată moÅŸtenirea din Est, avea, în urmă cu trei ani, potrivit ultimelor analize europene, un nivel al PIB pe cap de locuitor la nivelul mediei UE, în timp ce BucureÅŸtiul era la 65% din această medie. De atunci, chiar dacă s-au schimbat lucrurile, cel puÅ£in proporÅ£ia dintre gradul de dezvoltare a celor două oraÅŸe s-a păstrat.

Intuitiv, ne dăm seama că trebuie să existe ÅŸi diferenÅ£e sensibile ÅŸi în ce priveÅŸte costurile, adică una este să construieÅŸti la Berlin ÅŸi una la BucureÅŸti. Statistica vine să confirme acest lucru, chiar ÅŸi cu inerentele aproximări. Ultimele statistici europene, publicate săptămâna trecută, arată că, în România, costurile pentru construcÅ£ia unei construcÅ£ii rezidenÅ£iale erau, în urmă cu doi ani, la 33% din media UE. În Germania, 116%, de 3,5 ori mai mult decât la noi.

Cristian Stefan