Imobiliar - Tranzactii de 815 milioane de euro

Imobiliare

12.08.2008 - Jurnalul National
Imobiliar - Tranzactii de 815 milioane de euro

Romania ramine atractiva, in ciuda crizei

Romania ocupa locul al doilea in Europa Centrala si de Est dupa valoarea tranzactiilor inregistrate in primul semestru din 2008. Acestea au totalizat 815 milioane de euro.

Interesul pentru piata imobiliara romaneasca a ramas ridicat intr-o Europa in care numarul tranzactiilor s-au redus drastic. "In Romania, trimestrul al doilea a marcat o revenire a tranzactiilor majore pe piata imobiliara, care au totalizat 696 de milioane de euro, cu 18,6% mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2007 si de aproape sase ori mai mult decat in primul trimestru al acestui an, cind s-au inregistrat achizitii de 119 milioane de euro", se arata intr-un comunicat al Cushman & Wakefield.

Astfel, in primele sase luni ale anului in Romania au fost tranzactionate proprietati in valoare de 815 milioane de euro, fiind depasita in regiune doar de Polonia, unde preluarile de proiecte imobiliare au totalizat 907 milioane de euro.  "Tranzactiile importante realizate in cursul primelor sase luni ale acestui an au fost incepute inca de anul trecut", a declarat Costel Florea, reprezentantul Cushman & Wakefield.

EUROPA. La nivel european, volumul tranzactiilor imobiliare a scazut in trimestrul al doilea din 2008 la 25,6 miliarde de euro, cel mai redus nivel inregistrat din 2003. In Europa de Est, cresterea a avut un ritm mai lent, respectiv 6,5% in trimestrul al doilea al acestui an fata de acelasi interval din 2007. "Piata a intrat intr-o vacanta timpurie. Volumul tranzactiilor s-a redus nu atit din cauza lipsei de cerere sau de oferta de pe piata, cit din cauza incertitudinilor de pe piata financiara si a preturilor.

Daniela Ivan