Imobilele RAAPPS pot fi vandute prin licitatie deschisa sau negociere directa

LEGISLATIE / REGLEMENTARI , Imobiliare

11.12.2007 - Realitatea Tv

Locuintele de serviciu si de protocol vor putea fi vandute. Deputatii au adoptat astazi o ordonanta de urgenta in acest sens, pastrand modificarile aduse legii de catre Senat.

Actul normativ spune ca imobilele de protocol vor putea fi vandute prin licitatie deschisa sau prin negociere directa. Actualii locatari ai acestor imobile vor avea drept de preemptiune.

Practic, legea a ramas in aceeasi forma pe care presedintele Traian Basescu a trimis-o inapoi la Parlament in iulie anul acesta. Seful statului obiecta tocmai fata de prevederea prin care imobilele statului pot fi vandute prin negociere directa si a recomandat licitatia deschisa ca unica modalitate de vanzare.

Demnitarii au fost implicati in scandaluri imobiliare inca din 1990

Demnitarii romani sunt implicati in scandaluri imobiliare inca de la inceputul anilor 90. Presa a vorbit de multe ori despe ele, s-au facut si anchete, dar nimeni n-a fost tras la raspundere.

Primul mare scandal imobiliar a fost Dosarul Apartamentul. In perioada 1990-1994, presa a semnalat faptul ca sute de demnitari si-au cumparat ilegal locuintele de serviciu. Lucru confirmat de anchetatori, dar ramas fara consecinte juridice. Printre cei nominalizati in raportul Apartamentul erau Adrian Nastase, Dan Mircea Popescu, Mugur Isarescu, Oliviu Gherman, Razvan Theodorescu, Petre Roman, Misu Negritoiu, Cazimir Ionescu sau Traian Chebeleu.

Un alt mare scandal a fost provocat de asa-numitul Raport Stan. Era vorba de demnitari care au cumparat case nationalizate sau de protocol la preturi foarte mici. Seful Corpului de control al Guvernului Ciorbea, Valerian Stan, a incercat sa faca lumina in acest caz, dar a fost destituit pentru ca a deranjat toate partidele aflate atunci la guvernare - PD, PNTCD si PNL. Printre cei 100 de parlamentari de pe lista neagra a lui Stan, 42 erau in Conventia Democrata. In raport apareau insa si nomenclaturisti ai regimului comunist, precum si oameni de afaceri. Cap de lista erau deputatii PSD Ionel Olteanu, Sergiu Nicolaescu, Viorel Hrebenciuc, taranistii Mircea Ciumara, Ion Caramitru, Radu Vasile si Constantin Dudu Ionescu, nomenclaturistii Ilie Verdet, Paul Niculescu-Mizil, Manea Manescu, dar si sefi ai Securitatii, precum Nicolae Plesita, Tudor Postelnicu sau Iulian Vlad.