Imobilele cu bulina rosie vor fi refuzate

ANALIZE / COMENTARII

23.12.2009 - Cotidianul
Imobilele cu bulina rosie vor fi refuzate

Un sfert dintre romani isi vor asigura locuintele in 2010

Asigurarea obligatorie a locuintei va intra in vigoare in perioada iulie 2010-ianuarie 2011, in functie de parcurgerea pasilor birocratici presupusi de catre institutiile statului.
 
Asigurarile vor privi alunecarile de teren, nu si incendiile.
„Asigurarea obligatorie a locuintei va avea un grad de cuprindere in primul an de 25%. Speram ca anul urmator gradul de ocupare sa creasca spre 30-35%“, zice Marius Bulugea, director general la Polului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), companie care va gestiona asigurarea obligatorie a locuintelor din Romania.

Locuintele vor trebui asigurate impotriva a trei riscuri: inundatii, alunecari de teren si cutremure. Politele obligatorii vor acoperi numai pagubele provocate de unul dintre cele trei riscuri. Cu alte cuvinte, proprietarii care cumpara aceste polite vor primi despagubiri numai pentru pagubele produse de un cutremur, o inundatie sau o alunecare de teren, dar, daca locuinta le este distrusa integral de un incendiu, nu vor primi nici un leu.

„Trebuie retinut faptul ca polita incheiata despagubeste locuinta in cazul alunecarilor de teren doar daca aceste alunecari au fost provocate de cutremur sau de inundatii. Daca, in schimb, alunecarile de teren au fost provocate de mana omului, spre exemplu defrisari masive de padure, atunci despagubirea nu se acorda“, spune seful PAID.

Asigurarea obligatorie a locuintei va costa 10 sau 20 de euro, in functie de materialele din care este construit imobilul. Pentru apartamente si case din caramida arsa (locuinte tip A), polita va costa 20 de euro, iar suma maxima pe care o vor primi drept despagubire asiguratii este de 20.000 de euro. In cazul caselor ridicate din valatuci, caramida nearsa sau chirpici (locuinte tip B), polita va costa 10 euro. Proprietarii acestora vor fi despagubiti in consecinta cu doar 10.000 de euro in cazul in care locuinta lor va fi distrusa de o inundatie, de o alunecare de teren sau de un cutremur. „Vreau sa mentionez ca locuintele aflate in imobile care poarta bulina rosie nu vor putea fi asigurate decat dupa ce au fost consolidate.

De asemenea, persoanele care au asigurare obligatorie pentru casa, dar care si-au facut modificari in locuinta, fara autorizatie de la primarie, risca sa nu isi poata primi despagubirea in caz de cutremur. Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) mai prevad ca pot sa-si piarda asigurarea si proprietarii care si-au construit casa fara autorizatie de constructie. Mai simplu spus, poti incheia o asigurare obligatorie, dar, daca in momentul despagubirii te afli intr-una dintre situatii, nu primesti banii de despagubire“, spune Marius Bulugea.

Datele statistice din Romania arata ca exista 8,4 milioane de locuinte, iar din acest total circa 60-70% sunt construite cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn (tip A), iar restul din caramida nearsa (tip B).