Imobilele bucurestene din centru nu isi pierd valoarea

Imobiliare

29.10.2009 - Curierul national
Imobilele bucurestene din centru nu isi pierd valoarea

Chiar daca aceste proprietati sunt valoroase, asta nu inseamna ca si acest sector nu este inca blocat si va urma aceeasi tendinta si in 2010

In prezent, tranzactiile imobiliare sunt foarte putine atat in randul locuintelor, cat si al spatiilor office. In toate zonele din Bucuresti s-au produs reduceri de preturi in sectoarele mai sus amintite, dar cu toate acestea, centrul orasului ramane un punct de interes pentru posibili cumparatori datorita faptului ca din centru se pot face legaturi cu toate zonele importante din oras. Centrul este un punct important atat pentru companii, cat si pentru oamenii care doresc sa-si achizitioneze o casa.
"Zona centrala va prezenta in continuare interes in primul rand datorita accesibilitatii usoare date de nodurile de comunicare pentru transporturile publice, dar si vizibilitatii, fiind o zona dedicata birourilor centrale (HQ). In ceea ce priveste constructiile noi, acestea se vor dezvolta mai mult in zonele de centru-vest (zona Orhideelor) si centru-nord (Barbu Vacarescu, Floreasca)", a declarat Madalina Cojocaru, Head of the Office Department, DTZ Echinox.
In ceea ce priveste locuintele, "o caracteristica a zonelor centrale (Dacia, B-dul Unirii, Decebal, Rosetti) este faptul ca numarul imobilelor noi este mai mic decat in alte zone ale orasului si ca acestea se adreseaza segmentului mediu, adica asa-numitei clase de mijloc, de unde rezulta anumite diferente. In prima parte a anului, piata pe acest segment a fost blocata din cauza lipsei de clienti care isi puteau permite o achizitie fara ajutorul bancilor. Aceasta categorie a fost semnificativ afectata, pentru ca o pondere de cel putin 50% din bugetul alocat achizitiei o detinea creditul bancar", a afirmat George Ivan, Senior Consultant, Residential Department, DTZ Echinox.
"In celelalte segmente lucrurile au stat usor diferit, pe segmentul de lux, cat si pe cel cu buget maxim de 100.000 euro au existat totusi clienti care au cumparat chiar si fara ajutorul bancilor. Primii, datorita unei lichiditati mari, neafectate de criza, cat si datorita oportunitatilor unice care s-au prezentat pe piata, iar ultimii, pentru ca valoarea mica si TVA de 5% faceau tranzactia accesibila chiar si in lipsa finantarii bancare. Nu au existat totusi, in niciuna dintre aceste categorii, «volume» de astfel de tranzactii care sa permita o generalizare, ci mai degraba cazuri izolate", a mai completat George Ivan.

2010 va fi un an de criza si de scadere a preturilor

"Suntem deja in a doua jumatate a lui 2009 si lucrurile stau la fel. Piata blocata, preturi mari fata de puterea de cumparare. Din pacate, 2010 va fi un an de criza si de scadere a preturilor, in care nu exista premise realiste de crestere economica, singurul lucru ce ar duce la ameliorarea tuturor segmentelor afectate de criza", a explicat George Ivan, Senior Consultant, Residential Department, DTZ Echinox.
Legat de piata office, Madalina Cojocaru a spus ca este greu de estimat ce va urma, pentru ca piata a suferit in 2009 un trend descendent fata de anii precedenti, gradul de disponibilitate pentru spatiile existente este in crestere, iar cererea de spatii noi de birouri nu inregistreaza acelasi volum ca in 2008; in 2009 chiriile in zona de centru business a Bucurestiului au inceput usor sa scada, urmand sa se stabilizeze in 2010; chiriasul isi va consolida pozitia pe piata imobiliara, spre deosebire de 2006-2008, cand eram intr-o piata a proprietarilor, iar proprietarii vor continua sa promoveze spatiile disponibile oferind un pachet de servicii si nu se vor concentra exclusiv pe chiria contractuala.

Piata locuintelor vechi va traversa o perioada grea in continuare

Imobilele construite inainte de 1977 din aceste zone vor deveni foarte greu vandabile, iar preturile vor scadea drastic. Va exista totusi o oarecare cerere pe inchirieri. In prima parte a anului in curs au fost consemnate scaderi de pret si vanzari putine, tendinta ce se va manifesta si in anul urmator. In cazul imobilelor bine intretinute si construite dupa 1977, scaderea preturilor aduce totusi un flux de vanzari, nu suficient ca sa creeze o tendinta, dar exista tranzactii. - George Ivan, Senior Consultant, Residential Department, DTZ Echinox.
Intr-o piata imobiliara in care gradul de disponibilitate este in crestere, urcand de la 3% in 2008 la 14.5% la sfarsitul lunii septembrie din 2009, proprietarii au devenit mai flexibili in negocierea termenilor comerciali, oferind solutii si pachete atractive viitorilor chiriasi: o perioada de chirie gratuita ce poate varia intre o luna si sase luni, contributie din partea proprietarului la lucrarile de partitionare prin alocarea unui buget de amenajare (fit-out) etc. Chiriasii isi doresc spatii eficiente, dotari tehnice care sa respecte standardele de birouri clasa A (podea inaltata, tavan fals, sistem performant de AC etc.), un raport bun calitate-pret, acces facil la mijloacele de transport - Madalina Cojocaru, Head of the Office Department DTZ Echinox.