Immoeast ingheata proiectele Fadesa le vinde

Imobiliare , COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII

22.09.2008 - Financiarul
Immoeast ingheata proiectele Fadesa le vinde

Din cauza lipsei banilor si a scaderii valorii investitiilor,

Martinsa-Fadesa si Immoeast renunta sau amana proiecte estimate la o valoare a investitiei de aproximativ doua miliarde euro in Romania, ca urmare a crizei de lichiditate. In plus, mai multe proiecte sunt anuntate la vanzare la preturi mai mici decat anul trecut.  
 
Fondul austriac de investitii Immoeast, care detine 134 de dezvoltari in valoare de peste 3,44 miliarde euro in Romania,

  fiind cel mai mare investitor imobiliar din tara noastra, a anuntat ca nu va mai finanta proiecte de peste doua miliarde euro, din valoarea totala de 4,4 miliarde euro, aflate in Europa Centrala, de Est si Sud (ECES), unde este focusata. Decizia vizeaza in special proiectele din Romania, se subliniaza intr-un comunicat al companiei, emis impreuna cu un alt fond de investitii Immofinanz, care detine 54,7% din Immoeast. „Acest lucru se poate face prin intarzierea sau anularea unora dintre proiectele aflate in faza de planificare, precum si a unor faze ale altor proiecte. Proiectele aflate in constructie vor fi continuate”, se mentioneaza in comunicatul fondului.
In plus, compania intentioneaza sa vanda mai multe proprietati pentru a beneficia de resurse financiare. In prezent, Immoeast negociaza vanzarea unor proprietati in valoare de aproximativ 400 milioane de euro, fara sa precizeze insa unde se situeaza acestea.

Masuri similare celei luate de Immoeast va lua si Immofinanz, care ia in calcul si o intarziere sau anulare a unor dezvoltari. „Proiectele planificate sunt evaluate, daca sa se continue realizarea lor, in situatia actuala de pe pietele financiare”, se precizeaza in comunicat, privind situatia dezvoltarilor lui Immofinanz. In plus, si acest fond vizeaza vanzarea unor proprietati in valoare de 400 de milioane de euro, ale subsidiarelor Immoaustria si Immowest.
Deprecierea valutelor si proprietatilor


Motivele deciziei luate de Immoeast sunt criza de lichiditate de pe pietele internationale si faptul ca fondul a inregistrat pierderi in primele sapte luni din acest an. Astfel, in primul trimestru al anului fiscal 2008-2009, incheiat la 31 iulie, Immoeast a avut pierderi nete de 52,64 milioane de euro, ca urmare a scaderii valorii proprietatilor si deprecierii valutelor din regiunea ECES. In plus, compania a inregistrat pierderi operationale de 261,4 milioane de euro, rezultatul exercitiului fiind de 3,8 ori mai slab decat in perioada similara a anului trecut. In plus, si castigul inainte de taxe a trecut pe minus, scaderile fiind de 77 milioane de euro, cu 167,5% sub cel din primele sapte luni ale anului trecut.

Efectele negative totale ale fluctuatiilor de curs valutar au fost de 187,7 milioane de euro. „Nu exista o depreciere reala, deoarece chiriile, precum si preturile de cumparare si de vanzare sunt calculate in euro sau dolari in Rusia”, se mai spune in comunicat.
Veniturile au crescut cu aproape 36%, la 84,7 milioane de euro, iar cele dupa taxe, depreciere, amortizare si castiguri au urcat cu peste 28%, la 33,7 milioane de euro. Valoarea proiectelor Immoeast in Romania a crescut cu 4%, la 3,445 miliarde euro. De asemenea, valoarea portofoliului companiei a crescut cu 8%, la 10,903 miliarde euro, ca urmareachizitiei de noi proprietati in 2007.
Solutii pentru continuarea activitatii


De altfel, de la inceputul acestui an Immoeast a luat tot mai multe masuri pentru a nu da faliment si a reduce din costuri. Fondul a inceput sa vanda proprietati, sa isi internalizeze serviciile de administrare a proprietatilor, precum si alte servicii externalizate in prezent. Se ia in calcul si o fuziune intre Immoeast si Immofinanz, pana la sfarsitul lui 2008, tocmai pentru a reduce si mai mult din costuri. „In plus, alte masuri, precum internalizarea managementului si cumpararea diviziei de imobiliare a Constantia Privatebank ar trebui sa aiba efecte pozitive asupra profitabilitatii si a rezultatelor companiei. Multumita acestor masuri, creditul intercompanii al Immoeast catre compania mama Immofinanz poate fi platit in termenul planificat. In urmatoarele 12 luni, Immoeast are planificat sa achite datorii de 400 de milioane de euro”, se adauga in comunicat.

In plus, cele doua fonduri de investitii subliniaza ca nu vor fi afectate de falimentul Lehman Brothers, in pofida zvonurilor din ultimele zile, deoarece colaborarea cu aceasta este minima. Astfel, Immofinanz are un credit de 54 de milioane de euro la una dintre bancile din grupul Lehman, iar Immoeast detine 25% din dezvoltatorul imobiliar Adama, care are cele mai multe proiecte in Romania, unde 5,7% sunt in proprietatea unui fond de investitii al Lehman. In plus, Lehman si-a platit toata suma investita in capitalul dezvoltatorului.
Martinsa-Fadesa


Pe langa Immoeast, saptamana trecuta au inceput sa circule zvonuri legate de intentia dezvoltatorului spaniol Martinsa-Fadesa, care a intrat in incapacitate de plata la mijlocul lui iulie, acest an, de a-si vinde portofoliul de proprietati pe care il detine in Europa Centrala si de Est, printre care si cel din Romania.  In tara noastra, spaniolii poseda terenuri cu o suprafata construibila de 173 hectare, reprezentand peste 6,3% din aria totala detinuta. Se pare ca Martinsa-Fadesa intentioneaza sa vanda mai ales cele 60 de hectare de teren din comuna Stefanestii de Jos de la nord-est de Bucuresti, unde urma sa fie construit un ansamblu rezidential cu 7.600 de apartamente si peste 500.000 de metri patrati de alte tipuri de spatii precum birouri, hoteluri, facilitati de utilitate publica, centre educative si comerciale. Valoarea investitiei in proiect a fost apreciata la peste un miliard de euro. Lucrarile la prima faza, care cuprinde peste 1.620 de locuinte, urmau sa inceapa la sfarsitul lui aprilie si sa fie gata peste 24 de luni.
Colaborare cu cinci dezvoltatori


Pe langa actiunile la Adama, Immoeast este implicat in actionariatul altor patru dezvoltatori de pe piata din Romania. Astfel, fondul detine 25% din dezvoltatorul imobiliar ungar Trigranit, care a anuntat proiecte de 1,7 miliarde euro si va realiza complexul Esplanada din centrul Capitalei, in valoare de aproximativ un miliard de euro. De asemenea, Immoeast este implicat si in fondul de investitii Global Emerging Property Fund, manageriat de grecii de la Global Finance, care au anuntat investitii de peste 550 de milioane de euro in Romania, pana in 2011. La sfarsitul anului trecut, fondul austriac a intrat in joint-venture-ul Caterata, alaturi de dezvoltatorul imobiliar New Horizon, care detine terenuri pentru proiecte in valoare de 300-400 de milioane de euro.
European Future Group (EFG) este al doilea dezvoltator impreuna cu care Immoeast a stabilit un joint-venture si, in plus, al patrulea in care este implicat. Astfel, cei doi anuntau in 2007 investitii de 300 de milioane de euro, in zece centre logistice in Romania, cu o suprafata inchiriabila de 400-500.000 metri patrati.

Portofoliul local vizat


In Romania, compania are in dezvoltare proiecte in valoare de peste 2,8 miliarde euro, dintre care mai mult de 1,26 miliarde euro sunt proiecte proprii, restul fiind realizate prin diferite asocieri si parteneriate. Printre dezvoltarile care pot avea de suferit se afla cele la care nu s-au inceput inca lucrarile. In aceasta categorie intra zece centre industriale planificate alaturi de European Future Group, in valoare de 300 de milioane de euro, cinci ansambluri rezidentiale realizate impreuna cu Caterata, de aproape 300 de mil. de euro, mallul anuntat alaturi de cei de la Euromall in Craiova.

De asemenea, alte proiecte care pot fi suspendate sau la care se poate renunta sunt cele rezidentiale realizate impreuna cu cei de la Longbridge, in Bucuresti. Fondul austriac detine parcurile de birouri, S-Park si Victoria Business Park, din nordul Bucurestiului, mallul Polus Center din Cluj-Napoca, viitorul Polus Center din Constanta, mallul Gold Plaza din Baia Mare, Euromallurile din Galati si Pitesti, precum si un centru logistic in Timisoara. Pentru unele dintre acestea se pot purta negocieri pentru vanzare.

Alina Botezatu