Immoeast a castigat 161 mil. euro in Romania

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Imobiliare

21.12.2007 - Business Standard

Portofoliul fondului austriac de investitii Immoeast detinut in Romania a crescut in ultimul an fiscal (inceput in luna mai) de aproape sase ori, la 118 proiecte, a caror valoare de piata era estimata, la sfarsitul lunii octombrie, la 3,35 miliarde euro.

Profitul operational al Immoeast pe Romania, provenit din inchirierea de proprietati, este de 161,9 milioane de euro, se arata in raportul semestrial al companiei.

La sfarsitul lunii octombrie 2006, Immoeast avea un portofoliu de 21 de proprietati in Romania, cu o valoare de piata estimata la 970,4 milioane de euro.

“Momentan, Immoeast se concentreaza pe constructiile noi demarate in Romania”, se arata in raport. Ponderea portofoliului din Romania in valoarea totala a proprietatilor detinute de investitor in Europa Centrala si de Sud-Est s-a dublat, in perioada 31 octombrie 2006-31 octombrie 2007, de la 15% la 30,8%. Suprafata proiectelor detinute pe piata locala totalizeaza 4,4 milioane de metri patrati. Fondul detine cele 118 proiecte fie integral, fie controleaza participatii de pana la 75%. Immoeast va investi, in urmatorii trei ani, in Romania, circa 1,5 miliarde euro in proiecte imobiliare, in timp ce bugetul alocat pentru finalizarea tranzactiilor de tip forward-purchase pana in 2009 se ridica la 180,5 milioane de euro.

Cel mai important proiect preluat in anul fiscal 2006-2007 a fost complexul Polus Center Cluj-Napoca, achizitionat la sfarsitul anului trecut, printr-o tranzactie de tip “forward-purchase”, pentru 210 milioane de euro. Immoeast a achizitionat in acest an si Polus Center Constanta, pentru 185 milioane de euro, si complexul de cladiri de birouri S-Park, amplasat in zona de nord a Capitalei, in apropierea aeroportului Otopeni, pentru 101,5 milioane de euro. Tot in acest an, investitorul austriac a preluat de la un grup de investitori francezi si israelieni centrul comercial Euromall, din Pitesti, pentru 87 milioane de euro, precum si proiectul Gold Plaza, din Baia Mare, de la compania maghiara Futureal, in urma unei tranzactii de 97 milioane de euro.

Alexandru Urzica