Ieftinirea locuintelor vechi a ajuns abia la 1.500 euro pe metru patrat

Imobiliare

07.05.2009 - Curierul national
Ieftinirea locuintelor vechi a ajuns abia la 1.500 euro pe metru patrat

In continuare piata imobiliara este una blocata, de aceea proprietarii de locuinte vechi au inceput sa lase din ce in ce mai mult la pret. Astfel, pretul mediu pentru un apartament vechi a scazut in toate orasele importante din tara.
Desi in Capitala preturile locuintelor au scazut sub pragul de 1.500 de euro/mp, aceste case sunt foarte scumpe, fapt confirmat de lipsa tranzactiilor. Potrivit unei analize efectuate de imobiliare.ro reiese ca in Capitala, la sfarsitul lunii aprilie, pretul mediu cerut pentru un apartament cu doua camere situat in blocurile construite inainte de 1990 a coborat pentru prima data in ultimele 12 luni, sub pragul de 1.500 euro/mp, ajungand la valoarea de 1.463 euro/mp. Astfel, pretul mediu cerut pentru un apartament cu doua camere de 54 mp din Bucuresti a fost, in ultima zi a lunii aprilie, de 79.000 euro. In zonele Berceni sau Gorjului, pot fi gasite apartamente cu doua camere, confort doi, chiar si la 43.000 de euro, respectiv 45.000 euro, ofertele fiind garantate de agentiile imobiliare.

Brasov - 1.145 euro/mp pentru un apartament cu doua camere
In lipsa tranzactiilor, valoarea apartamentelor cu doua camere din blocurile vechi din Brasov continua sa se deprecieze. La sfarsitul lunii aprilie, pretul mediu cerut de vanzatori pentru un apartament cu doua camere a coborat pana la 1.145 euro/mp. Astfel, un apartament cu doua camere cu o suprafata de 55 mp este scos pe piata pentru un pret mediu de 63.000 euro.

Constanta - pe fondul lipsei tranzactiilor, preturile la apartamente continua sa scada
In luna aprilie, preturile au inregistrat scaderi si in Constanta. La sfarsitul lunii, pretul mediu cerut pentru un apartament cu doua camere a ajuns la 1.300 euro/mp.
Un astfel de apartament cu o suprafata de 50 mp a ajuns sa fie scos la vanzare pentru un pret mediu de 65.000 euro. Zona Tomis III ramane una dintre cele mai atractive zone din Constanta in ceea ce priveste pretul de vanzare, cu oferte sub 45.000 euro pentru un apartament din categoria analizata.

Iasi - preturile coboara sub pragul psihologic de 1.000 euro/mp
Evolutia preturilor la apartamente isi continua trendul descendent intr-un ritm accentuat in Iasi, unde, la sfarsitul lunii aprilie, pretul mediu cerut pentru un apartament cu doua camere a coborat sub pragul psihologic de 1.000 euro/mp, pana la 962 euro/mp. Astfel, in prezent, un apartament cu doua camere de 52 mp este scos la vanzare, in Iasi, pentru un pret mediu de 50.000 euro. Apartamente considerabil mai ieftine pot fi gasite in zonele Podu Ros, Tatarasi, sau Dacia.

Piata imobiliara se va debloca treptat
In ultimul timp a fost vehiculata tot mai des ideea reluarii tranzactiilor pe fondul viitoarei deblocari a creditarii. "Lipsa de lichiditati a avut un rol important in blocarea pietei rezidentiale. Vorbim insa, in acest moment, si de un blocaj de natura psihologica. Chiar daca nevoia de a avea o locuinta continua sa se manifeste, potentialii clienti sunt mult mai precauti cand vine vorba de valoarea investitiei pe care trebuie sa o acopere dintr-un imprumut luat pe o perioada indelungata de la o institutie financiara. Chiar pe fondul reluarii creditelor si indiferent cat de mult ar scadea preturile, piata rezidentiala se va debloca treptat", sustine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.