IBC Focus: Peste 70% dintre constructori au afaceri in scadere

Constructii

07.09.2009 - Curierul National

 

Potrivit firmei de consultanta, doar 10% dintre acestia afiseaza cresteri

La majoritatea firmelor, cifra de afaceri s-a redus cu aproape o treime

Peste 70% dintre companiile de constructii inregistreaza scaderi ale afacerilor, majoritatea cu aproape o treime din rulajul de anul trecut, si doar 10% sunt in crestere, din cauza crizei economice, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta IBC Focus.

"Piata de constructii a suferit o scadere, comparativ cu anul trecut. Doar 10% dintre firmele de profil au reusit sa isi creasca cifra de afaceri, fata de 2008, iar 72% au suferit scaderi", a declarat, vineri, directorul general al IBC Focus, Andrei Spataru, la expozitia Camex din Cluj-Napoca, citat de Mediafax. El a precizat ca o treime dintre firmele de constructii au mentinut personalul, chiar daca afacerile s-au redus. "Frica mea este ca, daca firmele de constructii nu vor reusi sa prinda noi proiecte, ne putem astepta la noi scaderi ale personalului, undeva la 10% din firmele care si-au mentinut personalul", a spus Spataru.

Mai multe biserici decat spitale
Studiul IBC Focus releva, totodata, ca in Romania se construiesc mai multe biserici decat spitale, dar si ca, desi este criza, retailerii construiesc noi proiecte. "Tendinta este sa se amane proiecte pe segmentul rezidential, dar continua la retaileri, care profita de preturile scazute comparativ cu anul trecut. Se continua si construirea de centre comerciale, dar si investitiile industriale. Totodata, sunt 806 biserici in constructie, cu o valoare de 55 de milioane de lei, fata de 36 de spitale, cu o valoare de 6,7 milioane de lei", a aratat Spataru. In ceea ce priveste proiecte de centre logistice, la nivel national sunt in constructie doar 22, alte 56 fiind amanate. De asemenea, sunt in lucru 31 de show-room-uri auto, iar alte 52 sunt amanate, potrivit sursei citate. Studiul a fost realizat de IBC Focus in perioada iulie-august, pe baza raspunsurilor la un chestionar, date de manageri generali, de marketing si vanzari din cadrul a 166 de firme de constructii la nivel national. Baza de date a firmei cuprinde peste 50.000 de proiecte de constructii din Romania.

Pirelli a lichidat reprezentanta locala a diviziei de imobiliare, din cauza crizei
Divizia imobiliara a grupului italian Pirelli, Pirelli RE, si UniCredit Tiriac Bank au decis lichidarea unui joint-venture, Pirelli RE Romania, firma specializata in administrarea si investitiile in active imobiliare, din cauza situatiei nefavorabile din piata de profil. "Decizia de a lichida compania este o consecinta a situatiei macroeconomice nefavorabile din sectorul de real estate din Romania", au comunicat reprezentantii Pirelli, citati de Mediafax.

Ei au precizat ca decizia apartine ambilor actionari, iar operatiunea nu va afecta restul operatiunilor grupului din Romania. Pirelli este prezent si pe segmentele productiei de anvelope, cord metalic si filtre antipoluare pentru motoare diesel.
Firma, infiintata in 2007, era controlata de grupul italian, in proportie de 80%, restul revenind UniCredit Tiriac Bank. Oficialii Pirelli RE sustineau la vremea respectiva ca isi propun sa devina lideri pe piata din Romania, cu produse imobiliare de calitate.
Scopul firmei era sa gestioneze si sa dezvolte zone si proprietati, si sa furnizeze servicii specializate atat pentru clientii proprii, cat si pentru cei ai unor terte parti. Valoarea activelor imobiliare administrate de compania-mama, Pirelli RE, a scazut in primul semestru din acest an cu 500 milioane de euro, de la 17,3 miliarde euro la 16,8 miliarde euro.