Holcim va investi 180 milioane euro pana in 2011

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Materiale de constructii

04.11.2007 - Business Standard

publicat pe 13.09.2007

 

Producatorul de ciment Holcim Romania, membru al grupului elvetian Holcim, si-a bugetat pentru urmatorii patru ani investitii de 180 milioane de euro, pentru toate cele trei divizii. Pana la inceputul anului 2007, Holcim Romania totaliza investitii de 390 milioane de euro.

Holcim activeaza in Romania din 1997, ajungand la un nivel de afaceri de 220 milioane de euro la sfarsitul anului trecut, cu cele trei divizii - ciment, betoane si agregate.

Pentru acest an, compania a programat investitii de 86 milioane de euro, cu 54% mai mult decat in anul precedent. Din acest buget pentru 2007, anuntat in luna martie, s-au investit pana in acest moment 65 milioane de euro.

“Suntem nevoiti sa avem o politica de investitii activa, pentru a fi la nivelul cererii de pe piata”, a declarat Markus Wirth, director general Holcim Romania, cu ocazia lansarii celei de-a patra statii de betoane in Bucuresti.

O mare parte din investitiile pentru perioada urmatoare vizeaza modernizarea fabricii de ciment de la Campulung, care beneficiaza de un plan de investitii etapizat, pe perioada 2005-2008, in valoare de 120 milioane de euro. Pana in 2006, fusesera investiti in aceasta fabrica 60,3 milioane de euro, de la data preluarii fabricii, in 1999.

Wirth a exemplificat aceasta necesitate de investitii prin cresterea cererii de pe piata de betoane din Bucuresti. “Vin foarte multi producatori de betoane in Bucuresti si aveam nevoie de o noua statie, care sa creasca volumul oferit pietei cu 25%, pentru a satisface cererea si a ne mentine pozitia”, a adaugat managerul Holcim.

Noua statie ecologica, lansata ieri, are o capacitate de 120 de metri cubi beton pe ora, investitia cifrandu-se la trei milioane de euro. Statia deserveste partea de est a Capitalei. Prin lansarea aceste statii, Holcim ajunge la un numar de 16 unitati in Romania. “Sunt multe proiecte anuntate, chiar si pentru lunile octombrie si noiembrie. Statia e prevazuta cu echipamente care sa o poata face functionala chiar si in lunile de iarna”, a precizat Catalin Popescu, director regional betoane in cadrul Holcim.

Markus Wirth a aratat ca in 2007 compania a bugetat investitii de sapte milioane de euro doar in cadrul diviziei de betoane si a anuntat o alta investitie intr-o statie pentru anul urmator in Estul tarii. Momentan, compania detine statii in Nordul si Sudul tarii si alte patru in Bucuresti, cu aporturi aproximativ egale la cifra de afaceri totala.

“Anul trecut a crescut mult volumul betoanelor vandute, ajungand la 700.000 de metri cubi pe parcursul anului. Cu noile fabrici si noile statii ne propunem sa ajungem la un volum de un milion de metri cubi pe an”, a mai declarat Wirth.

Volumul pietei de betoane a fost de noua milioane metri cubi in 2006, iar pentru acest an este estimat sa ajunga la 10,5 milioane metri cubi. Estimarea lui Wirh ar face ca Holcim sa ajunga la o cota de 10% in ceea ce priveste volumul. Valoric piata depaseste 200 milioane de euro, conform estimarilor jucatorilor din piata.

Un alt sector in care compania planuieste investitii este cel al agregatelor, direct dependent de evolutiile capacitatilor de productie betoane.

Pentru acest an, oficialii companiei din Romania au precizat ca doresc sa ramana filiala cu cel mai rapid ritm de crestere din cadrul intregului grup din cadrul Europei. In primul semestru, Holcim Romania a raportat cresteri de 40%, cele mai mari inregistrate in zona Europa din cadrul intregului grup elvetian.

Pana la sfarsitul anului, Wirth a estimat o crestere de 20-25%, ceea ce presupune o cifra de afaceri de aproximativ 270 milioane de euro. “Nu suntem cea mai profitabila companie din cadrul grupului Holcim, dar, la nivelul ritmului de crestere, cred ca putem ramane primii pana la sfarsitul acestui an”.

Piata de ciment este impartita de filialelele locale ale celor trei mari grupuri mondiale: Lafarge (Franta), Heidelberg (Germania) si Holcim(Elvetia). Valoarea petei este de 600 milioane de euro la un volum de sapte milioane metri cubi. Cresterea acestei piete pentru 2007 este estimata la 20%.

Unitati 
Compania detine trei fabrici de ciment, la Campulung, Turda, Alesd, 16 statii ecologice de betoane, o statie de lianti hidraulici si patru statii de agregate.

 

Ovidiu Lefter