Holcim Romania, lovit in volum pe toate pietele

Materiale de constructii

12.11.2009 - Curierul national

Vanzarile Holcim in Romania s-au redus in volum in primele noua luni pe toate domeniile de activitate, comparativ cu nivelurile din perioada similara a anului trecut, afectate de problemele economice, pe segmentul ciment si clincher volumele scazand cu 14,7%, in timp ce preturile au urcat cu 2%.

"Situatia din Europa de Est si de Sud-Est a fost influentata de un puternic declin economic. In pofida faptului ca Slovacia, Cehia si Ungaria si-au revenit intr-o oarecare masura dupa scaderea economica accentuata din primul semestru, cererea pentru materiale de constructii a ramas limitata. In Romania, volumele vanzarilor Holcim s-au situat sub nivelurile de anul trecut pe toate segmentele. Situatia a fost dificila in special in Bulgaria, unde activitatea redusa din constructii si importurile din Turcia au afectat industria cimentului", se arata in raportul financiar al Holcim pentru primele noua luni ale acestui an.

Holcim detine in Romania trei fabrici de ciment, la Campulung, Turda si Alesd, 15 statii ecologice de betoane, o statie de lianti hidraulici si patru statii de agregate.
Volumele de ciment comercializate de grupul elvetian in Europa s-au situat in perioada ianuarie-septembrie la 21 de milioane de tone, in scadere cu 20,2% comparativ cu intervalul similar din 2008. Grupul noteaza ca reducerea activitatii din Europa a incetinit pe toate segmentele. In perioada analizata, vanzarile nete ale diviziei europene s-au redus cu 28,5%, la 3,7 miliarde de euro, iar profitul operational a coborat cu 56,4%, la 354 milioane de euro.

La nivel de grup, volumele de ciment au scazut in perioada ianuarie-septembrie cu aproape 9%, comparativ cu intervalul similar al anului trecut, la 99 de milioane de tone. Vanzarile nete au coborat cu 18,4%, la 15,7 miliarde de franci elvetieni, in timp ce profitul operational s-a diminuat cu 24,3%, la 2,3 miliarde de franci.