Holcim Romania a vandut cu 15,1% mai putin ciment in S1

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII

21.08.2009 - Curierul National

Dificultatile de pe piata de credit si constrangerile de lichiditate care au afectat Romania in prima jumatate a acestui an au condus la scaderea cererii pentru materiale de constructii, determinand declinul cu 15,1% al volumului de ciment vandut de Holcim pe piata romaneasca.

"In Romania, constrangerile de lichiditate care au afectat clientii au condus la o noua incetinire a cererii pentru materiale de constructii", se arata intr-un raport prezentat ieri de grupul elvetian Holcim, al doilea mare producator de ciment si materiale de constructii la nivel mondial.

Volumul de ciment vandut de Holcim in Romania a scazut cu 15,1% in primul semestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce preturile medii de vanzare au urcat cu 6,2%, a anuntat Holcim intr-o prezentare atasata raportului.
Pe pietele din Europa de Est si de Sud-Est, recesiunea severa care a urmat unei perioade prelungite de crestere economica a avut efecte semnificative, vanzarile de ciment fiind afectate de anularea sau amanarea investitiilor, inghetarea unor proiecte si lipsa comenzilor noi.

Astfel, companiile detinute de Holcim au ajustat productia pentru a se adapta la noile conditii de piata, se arata in raport.
Grupul elvetian detine in Romania trei fabrici de ciment, la Campulung, Turda si Alesd, 15 statii ecologice de betoane, o statie de lianti hidraulici si patru statii de agregate.
La nivel mondial, vanzarile Holcim au scazut cu 19% in primul semestru, la 10,08 miliarde franci elvetieni (6,64 miliarde euro), de la 12,43 miliarde franci elvetieni in perioada similara a anului trecut.
Profitul net al grupului s-a redus, in acelasi interval, de la 1,06 miliarde franci elvetieni la 527 milioane franci elvetieni (347,18 milioane euro).