Holcim realizeaza cresteri de 40% la vanzari de ciment in Romania

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Materiale de constructii

28.10.2007 - Business Standard

publicat pe 24.08.2007

 

Producatorul elvetian de ciment Holcim a raportat pentru primele sase luni ale anului o crestere de 40% a volumului vanzarilor de ciment in Romania, comparativ cu perioada similara din 2006. Aceasta este cea mai mare crestere raportata pe o piata europeana, conform unui comunicat al grupului.

Pretul mediu de livrare a cimentului a crescut cu 10% in Romania, se mai arata in raportul Holcim. Pretul mediu al cimentului a crescut cel mai puternic in Rusia (44,4%) si in Azerbaidjan (34,2%). Croatia si Italia au fost singurele tari unde preturile cimentului au scazut in prima jumatate a acestui an cu 3,2% in Croatia si 0,9% in Italia. Dupa Romania, la cresteri vanzari ciment in Europa se situeaza Bulgaria - cu 37,9%, Cehia - cu 27,3%, si Slovacia - cu 20%.

Romania face parte din tarile in care au continuat si procesele de expansiune a capacitatilor de productie alaturi de Franta si Rusia. Reprezentantii Holcim Romania nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

In acest an, Holcim Romania a anuntat investitii de 86 milioane de euro intr-o serie de proiecte printre care se numara continuarea modernizarii fabricii de ciment de la Campulung, protectia mediului, logistica, statii de betoane ecologice, statii de agregate, programe pentru dezvoltarea personala si profesionala a angajatilor. Valoarea totala a investitiilor efectuate de Holcim Romania in 2006 a fost de 56 milioane de euro.

Profitul operational al grupului elvetian Holcim pe plan mondial a urcat cu 25%, pana la 1,46 miliarde euro, in timp ce vanzarile nete au urcat cu 19,5%, pana la 7,94 miliarde euro. In Europa, vanzarile nete au urcat cu 27,3%, pana la 3,09 miliarde euro, iar profitul operational a crescut cu 30%, pana la 497 milioane euro. Cresterile spectaculoase ale companiei Holcim in Romania vin dupa ce si ceilalti doi principali competitori de pe piata romaneasca au anuntat rezultate similare. Francezii de la Lafarge au anuntat pentru Romania cresteri ale vanzarilor de ciment de 83,8%. HeidelbergCement nu a precizat decat ca in Romania s-au inregistrat cresteri ale vanzarilor de ciment de peste 10%.

Holcim Romania a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de 219 milioane de euro, in crestere cu 28% fata de nivelul inregistrat in 2005. Profitul brut a fost de 60 milioane de euro - cu 41% mai mare decat cel din anul precedent. Pentru 2007, compania estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 15-20%. Piata cimentului a avut in 2006 un volum de 7,7 milioane de metri cubi, iar producatorii estimeaza o valoarea a pietei de ciment pana la sfarsitul acestui an de peste 600 milioane de euro.

 

Ovidiu Lefter