Guvernul, renovat fara licitatie

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

09.01.2008 - Jurnalul National

Constructorul care va consolida Palatul Victoria – proiect estimat la 13 milioane de euro – va fi selectat prin negociere directa intre RA-APPS, pe de-o parte, si firmele Ro­tary si Bog'Art, dupa ce si a treia li­ci­ta­tie a esuat din cauza numarului in­su­ficient de oferte depuse.

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat, care administreaza cladirea Gu­vernului, a primit, pana la termenul-limita care a expirat marti, doar doua oferte pentru consolidarea Pa­la­tului Victoria, depuse de Rotary si Bog’Art, desi documentatia afe­renta licitatiei a fost cumparata de sase firme, au declarat surse guver­na­mentale. Conditia legala pentru derularea licitatiei era depunerea a minimum trei oferte.

Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, in subordinea caruia functioneaza RA-APPS, a declarat, citat de Mediafax, ca va cere Executivului sa aprobe ca firma constructoare sa fie selectata prin negociere directa cu cei doi ofertanti. “Legea per­mi­te initierea ne­go­ci­e­rii directe pentru consolidarea Pa­latului Victoria, fiind vorba de un obiectiv strategic”, a spus Bolojan. Palatul Victoria se incadreaza in clasa I de risc seismic – constructie cu risc ridicat de pra­busire la cu­tre­mu­re.

EXTINDERE. In paralel cu ope­ratiunile de consolidare, pre­va­zu­te sa inceapa in acest an, vor fi efectuate pana in 2011 si lucrari de ex­tin­dere a Palatului Victoria, proiectate de arhitectii olandezi Branimir Medic si Pero Puljiz, membri ai firmei De Architekten CIE, al caror plan arhitectural a fost selectat la ju­ma­tatea lunii iulie de o comisie for­mata din noua experti, din care cinci stra­ini, in urma unui concurs inter­na­tional. Noua cladire va fi construi­ta pe un teren de 5.525,16 metri pa­trati, situat in spatele Palatului Vic­to­ria, aflat pe domeniul public al sta­tului, unde in prezent se afla alte trei corpuri de cladire. La finalul lu­crarilor, Palatul Victoria va avea o arie desfasurata de circa 43.000 de metri patrati.