GTC investeste 90 mil. euro in centre comerciale la Arad si Bistrita

PROIECTE / DEZVOLTARE , Imobiliare

28.10.2007 - Business Standard

publicat pe 3.08.2007

 

Dezvoltatorii imobiliari Globe Trade Centre (GTC) Romania si Aura Investments vor deschide noi centre comerciale Galleria in Bistrita, Arad si in Galati.

Investitia in mall-urile de la Bistritia si Arad va fi de peste 90 milioane de euro si va fi realizata in cursul anului viitor.
GTC a achizitionat deja, contra unei sume de opt milioane de euro, un teren de 26.000 de metri patrati in Bistrita si intentioneaza ca pana la sfarsitul anului viitor sa finalizeze constructia noului complex Galleria. Mall-ul va avea o suprafata de circa 30.000 de metri patrati si va atrage o investitie de 30-35 milioane de euro. "Si acest centru comercial va fi dezvoltat in parteneriat cu Aura Investments. Finantarea nu va fi asigurata tot din fonduri de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (
BERD). Inca nu stim cine va asigura finantarea, dar e foarte usor de gasit finantatori", a declarat pentru Business Standard CEO-ul GTC Romania, Shimon Galon.

Tot anul viitor, cei doi dezvoltatori israelieni vor continua extinderea centrelor comerciale Galleria in Arad si in Galati. In Arad va fi un complex de 30.000 de metri patrati inchiriabili, ce va atrage o investitie de 60 milioane de euro. In ceea ce priveste centrul din Galati, proiectul se afla inca in faza incipienta. GTC si Aura Investments au inceput deja constructia primelor trei centre comerciale ale lantului Galleria in Romania, la Buzau, Piatra-Neamt si la Suceava, finalizarea proiectelor in valoare de 80 milioane de euro fiind previzionata pentru sfarsitul acestui an. Finantarea pentru cele trei centre va fi asigurata exclusiv din fonduri BERD.

GTC activeaza pe piata romaneasca din 1999. Compania este implicata in dezvoltarea a 12 proiecte, cu o suprafata totala de 641.100 de metri patrati de spatii rezidentiale, de retail si de birouri. GTC ocupa locul trei in topul investitorilor imobiliari din Romania dupa valoarea portofoliului, care este evaluat la peste 600 milioane de euro.

Dezvoltatorul este controlat de grupul israelian Kardan si are proiecte in Polonia, Ungaria, Cehia, Romania, Serbia si in Croatia. GTC este cunoscut in Romania si ca dezvoltator al imobilelor de birouri Europe House si America House, ambele amplasate in Piata Victoriei. Cladirea Europe House a fost vanduta, in 2003, la un an de la finalizare, companiei austriece Europolis. Imobilul America House a fost finalizat anul trecut, iar GTC estimeaza ca va obtine anual, din inchirierea spatiilor, venituri nete de sapte milioane de euro.

Aura Investments este listata la Bursa de Valori din Tel-Aviv, are in derulare proiecte rezidentiale in Romania si in Ungaria care totalizeaza 1.650 de apartamente, estimarile pentru acest an vizand dublarea portofoliului. In Romania, compania a anuntat dezvoltarea de proiecte rezidentiale in Snagov si Ploiesti si a construit centrul comercial Nasaud Shopping Center, din Bucu- resti.

Conform studiilor de piata efectuate de compania de consultanta imobiliara Colliers International, peste 90 de proiecte de centre comerciale au fost anuntate in ultimii ani. Astfel in fiecare oras cu peste 75.000 de locuitori sunt cate doua proiecte. In prezent, stocul de spatii comerciale pentru intreaga tara este de 365.000 de metri patrati, ceea ce inseamna ca revin cate 17 metri patrati la mia de locuitori.

Stocul este mic in comparatie cu tarile din regiune, in Polonia revin cate 100 de metri patrati la mia de locuitori, in Ungaria cate 150 si in Cehia 160 de metri patrati la mia de locuitori. Previziunile Colliers arata ca pana in 2010 Romania va avea un stoc de doua milioane de metri patrati de spatii de retail, mult mai mare decat al tarilor din regiune.

Clasament
GTC, care activeaza pe piata romaneasca din 1999, ocupa locul trei in topul investitorilor imobiliari din Romania dupa valoarea portofoliului, care este evaluat la peste 600 mil. euro.

 

Alexandru Urzica