GTC a gasit solutia pentru retaileri: nu scade chiria, ci ii lasa gratis, patru luni

Imobiliare

22.07.2009 - Business Standard
GTC a gasit solutia pentru retaileri: nu scade chiria, ci ii lasa gratis, patru luni

Compania cu capital israelian Globe Trade Centre (GTC) Romania, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de pe piata imobiliara locala, nu a operat modificari la chiriile percepute pentru spatiile inchiriate in cadrul mall-urilor Galleria, pe care le construieste in parteneriat cu Aura Investment, ci le-a oferit clientilor posibilitatea sa stea, pentru o perioada cuprinsa intre doua si patru luni, fara chirie.

“Nu am umblat la chirie, dar am schimbat termenii de inchiriere, pentru a-i ajuta pe chiriasi sa se organizeze. Astfel, le oferim o perioada de doua-patru luni fara chirie si ii ajutam sa se organizeze. Nu am lasat din chirie, pentru ca ea influenteaza businessul pe termen lung”, a declarat pentru Business Standard Shimon Galon, CEO-ul GTC.

Potrivit acestuia, planul investitional pe segmentul centrelor comerciale merge mai departe, dar intr-un ritm mai lent, compania fiind conditionata de chiriasii disponibili pentru extindere. In data de 4 septembrie, GTC va inaugura mall-ul Galleria din Piatra Neamt, care, momentan, este inchiriat in proportie de 75%, iar anul viitor va lansa Galleria din Arad. “Singurul proiect pe care l-am amanat este ansamblul rezidential Garden of Eden. Noi suntem pregatiti cu proiectul, dar clientii lipsesc. Cand o sa creasca numarul acestora, ii vom da drumul. Pe rezidential, deocamdata ne concentram pe vanzarile din Rose Garden si Felicity, unde ritmul este de patru-cinci apartamente lunar”, a mentionat oficialul companiei.

Galon este multumit de ritmul de vanzari si se asteapta la clienti care isi vand vechile locuinte prin intermediul programului “Prima Casa” si care sunt interesati de o locuinta noua. GTC mai are de vandut 180 de unitati din Rose Garden, construit in zona Obor, si 45 de unitati din faza a doua a FeliCity, localizat in Baneasa. “Vanzarile merg mai bine la Rose Garden, pentru ca apartamentele sunt putin mai ieftine. Pana acum, nu a venit nimeni la noi sa cumpere locuinte prin «Prima Casa», deoarece preturile sunt mari si nu se incadreaza in cerinte. Nu pot alinia preturile la cerintele programului, pentru ca diferenta este mult prea mare, nu vorbim despre reduceri de 5% si nici nu vreau, pentru ca sunt multumit cu ritmul actual de vanzari”, explica Galon.

Compania se afla in faza finala de executie a proiectului de birouri City Gate, din Piata Presei Libere, din care a inchiriat 80%. In septembrie urmeaza a fi livrata prima cladire, iar pana la sfarsitul anului, cea de-a doua. Chiria medie practicata de dezvoltator este de 19,5 euro/mp/luna. Compania nu mai foloseste in exclusivitate serviciile unei companii specializate pe inchirieri, chiar daca, pe rand, Colliers si BNP Paribas Real Estate au fost agenti exclusivi.

GTC activeaza pe piata locala din 1999, iar in 2007, si-a vandut unul dintre cele mai importante produse din portofoliu, cladirea de birouri America House. Tranzactia realizata cu francezii de la Natixis a adus GTC un profit de 85 mil. euro. Compania a mai dezvoltat si cladirea de birouri Europe House, pe care a vandut-o catre fondul austriac Europolis pentru 30 mil. dolari.