Grupul Erbasu estimeaza ca afacerile vor stagna in 2009 si 2010

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII

23.10.2009 - Curierul national

Grupul de firme Erbasu, din Bucuresti, cu activitati in principal in domeniul constructiilor, estimeaza o stagnare a afacerilor atat pentru 2009 cat si pentru 2010, la valoarea din 2008, de circa 40 milioane euro, si reducerea marjei de profit, de la 8-10% la sub 5% anul viitor, informeaza Mediafax.
"Avem proiecte contractate la sfarsitul anului 2007 si in 2008, dar si unele noi, castigate in acest an, dar cu o marja de profit mai mica. Sunt proiecte care au perioada de derulare pana in 2011. Nu au fost prea multe contracte noi in acest an, dar au fost", a declarat Cristian Erbasu, unul dintre actionarii grupului Erbasu.
In ceea ce priveste piata constructiilor in acest an, Erbasu apreciaza ca aceasta va scadea cel mai probabil cu 30%, in conditiile in care patronatele de profil se asteapta la o reducere cu 20% de la inceputul anului. "Eu cred ca scaderea este si mai mare de 20% in mod real, pentru ca aceasta evaluare s-a facut pe niste cifre distorsionate de decalarea unor fonduri. Au fost platite in acest an si lucrari efectuate anul trecut. Pentru tot anul estimez o scadere de circa 30% a pietei de profil", a spus Erbasu.
Pentru anul viitor, omul de afaceri previzioneaza o posibila revigorare a pietei constructiilor, daca revenirea economiilor din vestul Europei si din America se va resimti si in Romania. "Scenariul optimist este o stagnare a pietei in 2010, iar cel pesimist este o scadere cu inca 10-20%. Anul viitor s-ar putea ca programul de anvelopare a blocurilor si lucrarile de infrastructura sa compenseze partial declinul de pe piata imobiliara, dar nu este de ajuns. Este, de asemenea, posibila o revigorare a pietei in partea a doua a anului, existand posibilitatea ca unele institutii de profil sa reporneasca o parte din proiectele oprite", a mai spus Erbasu.