Grafic Structura portofoliului Cefin

Imobiliare

31.07.2009 - Business standard

Dezvoltatorul imobiliar Cefin Real Estate Asset Management (CREAM), parte a grupului italian Cefin, este in negocieri cu fondul austriac de investitii Europolis, in vederea incetarii contractului de tip “forward-purchase” in cazul achizitiei proiectului Cefin Logistic Park Arad, contract ce ii obliga pe austrieci la investitii de peste 34 mil. euro, intrucat Cefin nu isi poate duce contractul la finalizare, din cauza lipsei chiriasilor.

“Pentru proiectul de la Arad, suntem in negocieri cu Europolis pentru a lua proiectul inapoi. A existat un contract de tip forward-purchase, insa pe care nu il putem executa intrucat nu am gasit chiriasi. In loc sa il vinzi pe nimic, mai bine il tii pana cand valoreaza mai mult si il vinzi dupa”, a declarat pentru Business Standard Stefano Albarosa, managing director al Cefin Romania. Austriecii au incheiat contractul de achizitie cu Cefin in 2007.

Compania italiana are inchiriata la Arad o suprafata de 14.000 mp, adica o treime din spatiul disponibil, si a oprit orice plan de extindere a proiectului. Cefin a incasat in primele sase luni ale anului peste 50 mil. euro, din contractele incheiate in anii trecuti. Cea mai mare parte din incasari, respectiv 30 mil. euro, a fost platita de Europolis pentru trei depozite din cadrul Cefin Logistic Park de langa Bucuresti, proiect achizitionat de austrieci in 2004.

“In prima parte a anului au fost incasate 30 mil. euro pentru trei depozite industriale din Cefin Logistic Park. Celelalte 20 mil. euro provin din afacerile pe care le dezvoltam la Arad si Timisoara. De acum, contractele vechi incep sa se epuizeze. Din contractul cu Europolis mai avem foarte putin de incasat, respectiv o parte ramasa din numerar si niste terenuri”, a explicat Albarosa. Compania a decis sa reinceapa lucrarile la ansamblul rezidential Cortina, localizat in zona bulevardului Aerogarii din Capitala, dupa sase luni de suspendare, si planuieste sa incheie lucrarile la sfarsitul anului viitor, moment in care Albarosa considera ca piata se va stabiliza.

“Pana cand va fi terminat, adica sfarsitul anului viitor, va exista o piata. Vom deschide biroul de vanzare in octombrie-noiembrie, cand vom fi la etajele V-VI. Cele 114 persoane care au achizitionat locuinte in Cortina au accepat sa mai stea, pentru ca, daca noi mergeam inainte cu santierul, proiectul ar fi fost incheiat in septembrie-octombrie anul acesta, iar ei nu aveau bani sa plateasca in aceasta perioada”, a mentionat oficialul Cefin.

Cele sapte proiecte de parcuri logistice pe care Cefin le avea in plan, alaturi de fondul australian de investitii Valad, printre care si proiectul A1 Industrial Park, la care lucrarile sunt incepute, au fost si ele suspendate. Cefin Romania, alaturi de divizia sa de caroserii auto EuroBody, a ramas in acest moment cu 700 de angajati din 1.050, cati erau inainte de criza.