Global Finance, cel mai profitabil vanzator in retail

Imobiliare

01.04.2008 - Business Standard
Global Finance, cel mai profitabil vanzator in retail

Fondul elen de investitii Global Finance si-a scos de trei ori banii investiti in ultimii trei ani in afacerea La Fourmi, primul lant de super- marketuri dezvoltat pe piata din Bucuresti, au declarat pentru Business Standard surse apropiate vanzatorului. Fondul a vandut businessul cu 18,6 milioane de euro catre Mega Image, controlat de grupul belgian Delhaize.

Intr-o tranzactie de acelasi tip, fondul polonez de investitii PEF V a incasat de peste 2,5 ori banii pe care i-a plasat, tot in 2005, in reteaua Artima, lant vandut la finele anului trecut cu 55 mil. euro, catre Carrefour. Fondurile de investitii au fost cei mai activi jucatori in M&A;pe piata de retail, dominata autoritar de extinderile organice ale investitorilor strategici. De la preluarea din 2005 a 80% din actiunile retelei La Fourmi si pana in prezent, investitiile totale ale Global Finance in acest business au fost de circa 6-6,5 mil. euro, potrivit surselor din piata. Tranzactia initiala s-a ridicat la circa 3-4 mil. euro, ulterior grecii marindu-si participatia la 90% si extinzand reteaua cu inca trei magazine The Best.

Grupul belgian de retail Delhaize achizitioneaza, prin intermediul subsidiarei sale Mega Image, reteaua de 14 supermarketuri La Fourmi din Bucuresti, de la fondul de investitii Global Finance, cu scopul intaririi pozitiei de lider in Capitala.

Tranzactia asteapta avizul Consiliului Concurentei, fiind preconizata sa se inchida in cel de-al doilea trimestru al acestui an. Consultantul juridic al cumparatorului a fost firma de avocatura David&Baias;, iar al vanzatorului, firma Linklaters. “Aceasta tranzactie se potriveste perfect strategiei de crestere a Mega Image, prin intermediul magazinelor bine localizate din zonele urbane. Cele 14 supermarketuri La Fourmi ne vor intari reteaua de magazine. Ne asteptam la ample oportunitati din punct de vedere al vanzarilor si sinergii comerciale in urma acestei achizitii”, a declarat John Kyritsis, director general Mega Image. Global Finance, fond privat de investitii, detine aproximativ 90% din actiunile La Fourmi. Charles Maalouf, fondatorul La Fourmi si detinatorul a 9,79% din capitalul social al societatii, isi vinde si el pachetul sau de actiuni in cadrul aceleiasi tranzactii. “Cred ca a fost un deal profitabil pentru Global Finance. In afara de Mega Image, am mai avut si alte oferte, una din partea unui retailer international mare, dar nu pot oferi detalii legate de aceste aspecte. Din cate stiu, Global Finance va investi banii tot in Romania, in alte afaceri din diferite sectoare de business”, a declarat pentru Business Standard Patrik Knight, director general La Fourmi.

Ionut Giusca