Gigantul de la Sinta

Imobiliare

31.03.2008 - Ieseanul
Gigantul de la Sinta

“Blue Water Offices” va fi, cel mai probabil, numele viitorului ansamblu care va lua locul actualei cladiri cunoscute de ieseni drept Sinta. Din punct de vedere contabil, firma care va investi banii pro¬vi¬ne din indepartata tara asia¬ti¬ca Singapore.


Descrierea ansamblului
Vechiul centrul de cercetare va fi demolat si pe cei circa 8.000 mp de teren va fi construit un ansamblu de locuinte (16.000 mp), birouri si spatii comerciale (9.000 mp) si expozitii (19.000 mp). De fapt, un conglomerat format din mai multe cladiri lipite una de alta, cea mai inalta urmand sa aiba 20 de etaje, iar celelalte intre 8 si 18 nivele. Investitorul se obli¬ga si la amenajarea a circa 800 de locuri de parcare. Initial, n-a indeplinit ce¬rintele Primariei la acest punct, dar s-a corectat.


Arhitect precaut
“Intentia a fost de a derula investitia in etape de dezvoltare, in functie de fondurile disponibile, inclusiv imprumuturi bancare ce ar putea fi securizate”, a de¬clarat, pentru IESEANUL, reprezentantul investitorului, George Teleman, care nu a precizat valoarea estimata a fondurilor necesare constructiei.
Cert este ca pe piata aceasta de¬pa¬ses¬te ca¬te¬va zeci de milioane de euro, in principal datorita obliga¬tiei ca, la o asemenea inal¬ti¬me, structura din pamant sa fie cat mai a¬danca.
Realizatorul Planului Urbanistic al firmei investitoare, arhitectul Ionel Oancea spune ca “Terenurile din Iasi sunt mlastinoase. Investitorul doreste sa vada maximumul pe care il poate obtine ca autorizare din partea Primariei, urmand ca apoi sa-si optimizeze proiectul”. Cel putin pana acum n-au fost probleme, avand in vedere ca in zo¬na exista deja cladiri inalte cum este cea a Iasitex.


Nu exclud vanzarea din faza de proiect
Teleman (foto) recunoaste insa ca exista ceva probleme in derularea proiectului si nu exclude van¬zarea acestuia, pe piata exis¬tand precedente spectaculoase in acest sens. “Problema este ca situatia actuala din piata de real estate s-a schimbat in ultima perioada ca urmare a efectului subprime din Statele Unite (ti-tluri financiare garanta¬te cu ipoteci cu grad de risc ridicat n.r.) si creditarile pentru proiecte de dezvoltare de acest gen speculativ (adica fara chiriasi predestinati) sunt din ce in ce mai dificil de ob¬ti¬nut. In aceasta situatie nu va ascund faptul ca avem in vedere si posibilitatea de a vinde proiectul inainte de a incepe inves¬ti¬tia, in acest sens avand deja discutii cu o agentie imobiliara locala - Spring Development”, spune reprezentantul investitorului. Pana atunci insa, au fost demarate discutiile cu ban¬cile.


Increngatura de firme
Cine este insa investitorul? In aparenta, SC Construct Business SRL Iasi, firma care a facut parte initial din portofoliul o¬mu¬lui de afaceri Ioan Prisecaru. In 2005, acesta a vandut unei firme din Pitesti cladirea Sinta, care apartinea firmei Sinta SA, unde el cumparase, in 2004, pachetul majoritar de la SIF Moldova. In mod ciudat, firma din Pitesti a vandut sediul, pentru ceva mai mult de cinci miliarde de lei vechi, catre Construct Business, iar ulterior, 96% din ac¬ti¬unile de aici au fost cesionate catre SC Blue Water Property SRL Bucuresti, firma detinuta in proportie de 100% de Timoran Holdings LTD Singapore.
Exotica firma reprezinta de fapt interesele unor fonduri de investitii din Europa, si din Marea Britanie in special, care au bagat bani si pentru crearea Equity Invest, firma care a cum¬pa¬rat in 2006, pentru 34,5 milioane de euro, Moldova Mall de la omul de afaceri Danut Prisecariu. Equity pune la bataie in a-cest moment mai multe miliarde de euro in proiecte din Roma¬ni¬a si Bulgaria.


Preturile au luat-o razna
“Investitia in acest proiect in Iasi a venit firesc, ca urmare a achizitiei Moldova Mall. E mai facil sa continui sa investesti intr-un oras in care ai o inves¬titie initiala, decat sa o iei de la zero in alta piata. In plus, potentialul de dezvoltare al Iasului a fost previzibil, mai ales in domeniul de retail, dar si al birourilor, lucru ce, de altfel, s-a si a¬de¬verit”, afirma Teleman, care a lucrat timp de mai multi ani in Singapore, initial ca atasat comercial pe langa ambasada Romaniei.
Referitor la alte investitii in orasul de pe Bahlui, bucuresteanul nascut in Piatra Neamt spune ca “In ultimii doi ani am cau¬tat sa identificam in Iasi noi proiecte de dezvoltare in domeniul comercial sau al birourilor, insa dinamica preturilor a fost prea accelerata si nu s-a mai finalizat nicio alta oportunitate pana in acest moment”.

Sorin Semeniuc