Gheorghe Polizu: Fiecare roman este specialist in constructii

Constructii

27.05.2009 - Banii Nostri

Presedintele onorific al Patronatului Societatilor din Constructii, Gheorghe Polizu, considera ca in ceea ce priveste modalitatea de constructie in Romania, societatea actuala a cunoscut mai multe modificari.
"Spre deosebire de acum zeci de ani, cand se construia cu pamant, caramida sau ciment, acum se foloseste mai mult fierul, aluminiul, foarte multa sticla, inclusiv mase plastice", a spus acesta, citat de agentia imobiliara EuroMetropola. De fapt, Polizu considera ca multe dintre constructii sunt de proasta calitate si ca sectorul constructiilor sufera de o "boala" caracteristica tarii noastre, in sensul ca orice roman este "specialist" in constructii, fapt ce a dus la multe lucrari realizate haotic si prost.

Problema despre care discuta toata lumea acum este nivelul mic de crestere al constructiilor. La inceputul anului trecut se inregistra o crestere de aproape 34%. Un an mai tarziu, la sfarsitul lui ianuarie 2009, se inregistra deja o reducere pana la 8,8% a cresterii fata de ianuarie 2008. Primul trimestru al acestui avea sa aiba o crestere de doar 4,4% fata de T1 2008. In privinta reducerii turatiei celui mai mare motor al economiei, presedintele onorific PSC vede solutia tot in deblocarea finantarii. "Problema finantarii capata rezolvari in situatia in care imobilele devin mai ieftine. Ca sa devina mai accesibile, inseamna ca vor fi mai mici ca suprafata, iar terenurile pe care se va construi vor fi mai ieftine, adica mai departe de zonele de interes sau poate chiar in localitati adiacente. Imobilele vor fi construite cu material mai putin, iar suprafetele vor fi mult mai reduse. Din acest motiv, bancile si organismele de finantare trebuie sa inceapa sa se gandeasca la tot felul de facilitati precum prelungirea duratei de ipoteca, intrucat casa este mai ieftina, sau identificarea unor conditii mai simple, dar certe, pentru rambursarea banilor."

Totusi, in ciuda scaderilor din ultima jumatate de an, Polizu considera ca se alearga si dupa senzational, fiind scoase in evidenta mult mai multe probleme decat exista in realitate. Lipsa lichiditatilor reprezinta o problema reala a constructorilor, pentru ca multe lucrari au fost incepute iar acum nu mai pot fi terminate. Cele care au fost finalizate se vand foarte greu. "Cel mai mult sufera dezvoltatorii pentru ca, pana la urma, constructorul investeste bani in ciment, agregate, fier, costuri care nu sunt foarte extravagante si unde preturile nu sar de 450-500 de euro/mp. De aici si pana la 2.000 de euro sunt tot soiul de alte costuri, printre care si cel al terenurilor. Acum, insa, nu se mai face apel la terenurile scumpe, ci se cauta terenuri mai ieftine. Daca ma uit prin Bucuresti, vad o serie intreaga de zgarie nori aparuti in locuri in care nici nu te asteptai. Acum, sfatul meu este Cine are bani, sa cumpere!", a mai spus Gheorghe Polizu.