Germania se indreapta spre un boom imobiliar

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

05.02.2008 - Adevarul
Germania se indreapta spre un boom imobiliar

Analistii estimeaza ca investitiile in acest sector pot aduce un profit de 261% in urmatorii zece ani .

In contextul in care pietele imobiliare din intreaga lume se prabusesc, in Germania agentii de real estate au avut parte, in 2007, de cel mai plin an de la cel de-al Doilea Razboi Mondial pana in prezent. Si toate acestea se datoreaza strainilor atrasi de preturile mici ale locuintelor practicate aici. Britanicii, scandinavii, irlandezii si americanii sunt responsabili de 70% din achizitiile incheiate anul trecut.

Industria constructiilor din Germania va avea parte, in 2008, de cel de-al treilea an de crestere, in mare parte multumita cererii foarte mari de unitati comerciale si de birouri, dupa cum estimeaza federatia Bundesvereinigung.


Vanzarile totale de proprietati, inclusiv cele rezidentiale, vor creste pana anul viitor cu 2,1%, pana la 180 miliarde de euro. Si nu este de mirare, in conditiile in care, in capitala Germaniei, metrul patrat se numara printre cele mai ieftine din oricare mare oras european, inclusiv cele din estul continentului.


In plus, investitorii se bucura de un profit de 7-8% in comparatie cu 3,5%, in Milano, de exemplu. Asta pentru ca, in Germania, pana si chiriile reprezinta o suma modesta. Analistii estimeaza ca protentialul pietei imobiliare de aici este urias si afirma ca, in urmatorii zece ani, castigurile generate de acest sector vor fi de 261%.


20% din veniturile germanilor se duc pe chirie


Si totul se datoreaza procentului foarte mic de proprietari, cel mai scazut din intreaga Europa. Dintre germani, doar 45% au propria locuinta, in comparatie cu 70% in Marea Britanie si SUA. Motivul principal al procentului mic de proprietari in Germania a fost lipsa unei finantari ipotecare. In ultimii zece ani, pretul locuintelor fie a stagnat, fie a scazut, in functie de regiune.

Elena Stanescu