GE investeste speculativ pe o piata moarta

Imobiliare

19.05.2009 - Business Standard

GE Real Estate, divizia imobiliara dedicata Europei Centrale si de Est a grupului american General Electric, a eliberat la inceputul acestui an prima transa de bani din bugetul de 280 mil. euro, dedicat investitiilor in cinci parcuri industriale in Romania.

Dezvoltatorul proiectului, compania Helios Phoenix, se vede in avantaj fata de competitie, deoarece parteneriatul cu GE Real Estate le permite constructia in mod speculativ, spre deosebire de majoritatea dezvoltatorilor care sunt fortati sa aiba incheiate precontracte de inchiriere pentru minimum 50% din suprafata unui proiect, pentru a putea accesa finantare. “Oamenii de la GE Real Estate sunt foarte stricti cu noi. Le trimitem frecvent fotografii cu stadiul lucrarilor la cele trei proiecte pe care le avem in dezvoltare. Sunt stresati”, a declarat pentru Business Standard Leslie Warren, leasing director in cadrul Helios Phoenix. Momentan, compania are in dezvoltare trei parcuri la Brasov, Timisoara si la Chiajna - langa Bucuresti.

Prima faza a proiectului din Brasov, care va avea o suprafata de 48.000 mp construiti, va fi incheiata in iunie anul acesta, dupa care urmeaza faza intai a parcului din Timisoara, cu 90.000 mp si proiectul din Chiajna, cu o arie construita de 27.000 mp, unde prima faza va fi incheiata in decembrie 2009.

Compania mai detine doua terenuri, unul in Constanta si unul in Cluj, pe care le va dezvolta ulterior. “Avem 50 ha de teren pe cinci loturi pe care putem construi 250.000 mp de constructie industriala. Am dat pe terenuri, in medie, 35 de euro/mp. Parteneriatul este pe cinci ani cu posibilitatea de extinder”, a mentionat Warren.

Pentru activitatea de inchiriere compania va lucra cu mai multi agenti imobiliari, care pot castiga pentru un contract incheiat pana la 8.000 de euro. Principalii competitori ai Helios Phoenix pe piata locala sunt ProLogis, CTP Invest si Cefin.