Gaselnita de criza: vila vanduta la pret de pensiune

Imobiliare

07.04.2009 - Cotidianul

Multi proprietari incearca sa obtina bani mai multi pe casele de vacanta pe care si le-au construit in zone turistice declarandu-le de vanzare ca pensiuni.
 
O investitie imobiliara interesanta pentru aceasta perioada o reprezinta pensiunile turistice care sunt scoase la vanzare de proprietari la preturi mici. Exista oferte in toate zonele turistice din Romania, iar cele mai multe dintre ele sunt construite recent. Concurenta in crestere pe acest segment si faptul ca multi au investit fara a studia piata in prealabil sunt principalele motive ale numarului in crestere de pensiuni scoase la vanzare. „Exista pensiuni scoase la vanzare. Cele mai multe sunt pensiuni construite ca investitie de persoane care nu stau in zona in care s-a ridicat imobilul. Pe de alta parte, sunt constructii prea standardizate, care nu au farmecul unei pensiuni rurale.
 
Sunt investitii care nu tin cont de doi factori care dau valoare unei pensiuni”, spune Maria Stoian, presedinte de onoare al ANTREC. Pretul unei pensiuni depinde nu numai de pozitie, ci si de finisaje si de numarul de camere. De asemenea, zona in care a fost construita aduce un plus la pretentiile proprietarilor. Cele mai scumpe zone sunt Valea Prahovei si Bran-Moeciu, unde pensiunile costa peste 300.000 de euro. In alte zone din tara insa se pot gasi astfel de proprietati la preturi de 150.000 de euro. Criza economica a facut ca proprietarii de vile care nu au reusit sa le vanda ca resedinte sa incerce sa le vanda investitorilor in turism.

„Sunt multi proprietari de vile, care nu au fost construite ca spatii tu­ristice, ce incearca sa le vanda unor investitori care sa dezvolte astfel de afaceri la munte”, a precizat Flavius Bulei, agent de vanzari in cadrul companiei imobiliare Mervani. Cea mai ieftina oferta de pensiune turistica pe Valea Prahovei este in Predeal. Pensiunea are opt camere, o suprafata de 250 de metri patrati construiti si un pret de 300.000 de euro. La polul opus, cea mai scumpa oferta este tot in Predeal, in zona Trei Brazi, si consta intr-o cladire cu 36 de camere cu o suprafata totala construita de 3.300 de metri patrati. Pretul este de 7.000.000 de euro. Potrivit Mervani, in aceasta perioada, metrul patrat construit de spatiu turistic, la munte, pe Valea Prahovei, variaza intre 786 de euro in Campina si 1.801 euro in Sinaia. In Azuga, metrul patrat de spatiu turistic are un pret mediu de 925 de euro, in Cornu - 808 euro, in Breaza - 1.521 de euro, in Busteni - 1.383 de euro, in Bran - 872 de euro, iar in Predeal pretul spatiului turistic este de 1.344 de euro. In alte zone din Romania, preturile sunt mai mici. O pensiune cu opt camere in Maramures costa 120.000 de euro.

Este vorba insa de o casa care poate fi convertita in pensiune turistica. In cazul in care vorbim insa de imobile proiectate ca pensiuni turistice, atunci preturile depasesc 200.000 de euro. In Cheia se poate cumpara o pensiune cu cinci camere cu 150.000 de euro. In Valcea, in zone precum Olanesti sau Caciulata, se poate cumpara o pensiune cu 10-15 camere cu preturi cuprinse intre 150.000 si 250.000 de euro. Preturile depasesc insa 500.000 de euro daca pensiunea are facilitati. De exemplu, o astfel de proprietate in judetul Neamt, care are peste 30 de camere, crama, loc de joaca si lac cu pastravi, costa 550.000-600.000 de euro.


Mai multe pensiuni

Numarul pensiunilor turistice a crescut la nivel national cu aproximativ 20% in ultimii trei ani, pana la o capacitate de 50.000 de locuri de cazare. In judete precum Valcea, Gorj, Vrancea, Caras-Severin sau Mehedinti, cresterea a fost de 40-50%. De altfel, aceasta crestere se datoreaza faptului ca noi destinatii au devenit foarte populare. „Sunt zone care au devenit foarte atractive in ultimul timp. In Gorj, de exemplu, se merge la Cheile Sohodorului pentru turism de aventura sau la manastiri. In Buzau se merge la crame sau la vulcanii noroiosi. Sunt destinatii care cresc”, spune Maria Stoian, presedinte de onoare al ANTREC.