Garsonierele, cele mai profitabile pe piata chiriilor

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

03.01.2008 - Gandul
Garsonierele, cele mai profitabile pe piata chiriilor

Sumele incasate din inchiriere acopera mare parte din creditul bancar

Atunci cand chiria depaseste 65% din rata lunara pentru o locuinta noua, tot mai multe persoane vad in achizitionarea unei locuinte prin credit bancar o adevarata investitie. Pe primul loc in preferintele romanilor pentru investitii sunt garsonierele, apartamentele cu doua camere nefiind atat de rentabile cand vine vorba de cumparare si apoi inchiriere, se arata intr-un studiu reali­zat de magazinuldecase.ro.

Astfel, pentru o garsoniera in Colentina al carei pret este de 62.000 de euro, rata la banca (calculata cu un avans de 20% din valoarea locuintei, cu o dobanda anuala calculata la 8% si un termen de rambursare a creditului pe o durata de 25 de ani) ajunge la 496 de euro pe luna, in timp ce chiria este de 300 de euro pe luna. Cei care cumpara o garsoniera ca mai apoi sa o inchirieze, obtin un timp de amortizare al investitiei mult mai mic.

In cazul unui apartament cu doua camere din 1 Mai al carui pret este de 105.000 de euro, rata lunara este de 840 de euro, iar chiria in jur de 580 de euro pe luna. Timpul de amortizare este de 15 ani. Cand vine vorba de apartamentele de trei camere, acestea sunt cautate in special de familiile cu copii. Aici, pentru o astfel de locuinta a carei valoare este de 115.000 de euro si este situata in Militari, rata lunara este de 920 de euro, iar chiria este de 640 de euro. Timpul de amortizare al investitiei ajunge la 15 ani. (A.G.)