Garantia pentru "Prima Casa", acordata si pentru construirea de locuinte

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

18.06.2009 - Mediafax
Garantia pentru

Garantia statului pentru creditele contractate in vederea achizitionarii primei locuinte, in limita a 60.000 euro, va fi acordata si in cazul persoanelor care solicita impurmutul pentru a construi o casa, a decis Guvernul prin completarea normelor de aplicare a Programului "Prima Casa".

Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Executivului, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Informatia a fost confirmata, la finalul sedintei, de premierul Emil Boc, care a precizat ca programul nu va fi aplicat doar pentru locuinte terminate si inscrise in Cartea Funciara, ci si pentru case neterminatem aflate in faza de constructie, sau aflate in stadiu de proiect si care urmeaza sa fie construite.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a explicat la randul sau ca, in situatia achizitiei unei locuinte care urmeaza sa fie construita sau a unei constructii "la rosu", beneficiarul va depune la banca o cerere de finantare insotita de un antecontract de vanzare-cumparare a locuintei sau va prezenta contractul incheiat cu o firma de constructie.

Banca va emite in acest caz o promisiune unilaterala de creditare, respectiv un document prin care finantatorul isi exprima disponibilitatea de a acorda o finantare unui beneficiar care, la data acordarii, trebuie sa se incadreze in conditiile de eligibilitate ale Programului. Documentul va avea valabilitate pe perioada de constructie a locuintei, dar nu mai mult de 18 luni.

"Deci banca spune «iti promit ca te voi credita pentru constructia acestei locuinte daca vei obtine o promisiune de garantare». Aici intervine Fondul de Garantare, statul roman care emite la randu-i promisiunea de garantare", a explicat Pogea.

In momentul in care locuintele sunt finalizate, promisiunile de creditare si de garantare se transforma intr-un contract de garantare, iar beneficiarul intra in posesia banilor pentru a putea plati constructorului locuinta, care devine ipoteca de gradul I in favoarea Ministerului Finantelor.

Intrebat daca in acest program pot fi construite locuinte si in regie proprie, ministrul a raspuns negativ.

"In termen de sapte zile, bancile vor transmite Fondului de Garantare si Ministerului de Finantelor nivelul total al costurilor pentru cele care s-au calificat, precum si valoarea estimata a finantarilor care urmeaza sa fie garantate si a promisiunilor de garantare pentru anul 2009. In cazul in care valoarea totala a finantarilor care a fost solicitata de catre banci depaseste plafonul de un miliard lei, atunci Fondul este autorizat, cu acordul prealabil al Ministerului de Finante, sa efectueze alocari prorata in cadrul acestuia, adica sa stimuleze bancile care vin cu cea mai buna oferta", a spus Pogea.

Fondul National de Garantare este autorizat sa evalueze la intervale regulate de trei luni modul de utilizare al plafonului de garantare de catre banci si sa efectueze realocari intre finantatori, in functie de gradul de utilizare a plafoanelor.

Persoanele care vor lua credit prin programul Prima Casa vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%.