FT Mega-proiect: China vrea sa construiasca o alternativa pentru canalul Panama

PROIECTE / DEZVOLTARE

15.02.2011 - Adevarul
FT Mega-proiect: China vrea sa construiasca o alternativa pentru canalul Panama

China vrea sa construiasca o alternativa pe uscat a canalului Panama, informeaza Financial Times. Potrivit publicatiei britanice, China vrea sa construiasca in Columbia o linie de cale ferata care sa lege Atlanticul de Pacific. Bogota si-ar intari, astfel, pozitia in negocierile comerciale cu SUA, scrie publicatia britanica.

"Este o propunere reala si se afla intr-un stadiu destul de avansat", a declarat presedintele columbian Juan Manuel Santos pentru FT.

Proiectul Chinei vizeaza constructia unei cai ferate de 220 de kilometri, care va porni de pe coasta oceanului Pacific si se va termina in apropiere de Cartagena, o localitate de lânga granita cu Venezuela, pe coasta oceanului Atlantic.

Acest "noul canal Panama al uscatului" va reprezenta poarta prin care marfurile chinezesti vor ajunge in America de Sud. Containerele de marfa descarcate aici se vor intoarce in Asia cu materii prime si minereu. Columbia este al cincilea producator de carbune din lume.

Columbia viseaza de mai multa vreme sa construiasca o alternativa pentru Canalul Panama. Bogota este cel mai apropiat aliat al SUA in America de Sud, insa nu poate convinge Washingtonul sa ratifice un acord care prevede eliminarea taxelor pentru schimburile comerciale dintre cele doua tari.

"Nu vreau sa creez sperante false, insa este un proiect logic. Asia este noul motor al economiei mondiale", a declarat presedintele columbian pentru FT.

Schimburile comerciale dintre Columbia si China au ajuns la cinci miliarde de dolari, in 2010, China reprezentând cel de-al doilea mare partener comercial al Bogotei.

Potrivit documentelor citate de FT, planurile Chinei privind investitiile in infrastructura Columbiei nu se opresc aici. Beijingul intentioneaza sa investeasca circa 7,6 miliarde de dolari pentru constructia a circa 800 de kilometri de cai ferate in Columbia si pentru extinderea portului Bonaventura.