Francezii nu-si permit sa fie proprietari

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

13.12.2007 - Evenimentul Zilei
Francezii nu-si permit sa fie proprietari

Clasa medie din Hexagon castiga mai prost acum decat in urma cu 25 de ani.

Francezilor din clasa medie si celor cu venituri reduse le este mai greu sa-si cumpere o casa acum, decat la inceputul anilor ‘90. Un studiu realizat recent, citat de cotidianul „Le Figaro”, indica o apropiere fara precedent a veniturilor francezilor care constituiau pana recent clasa medie de cele ale clasei de jos.

Circa 60% dintre francezi fac parte din clasa medie, 20% din clasa de jos, iar restul sunt cei cu venituri mari. Cel putin asa indicau studiile in anii ‘90. Cercetarea realizata de compania Credoc arata ca situatia financiara a majoritatii francezilor este cea mai proasta din ultimii 25 de ani, astfel incat „patura de jos” devine tot mai consistenta. In paralel, situatia celor care oricum castigau foarte bine s-a ameliorat.

„Francezii nu mai reusesc sa economiseasca pentru a-si cumpara o locuinta, iar daca totusi o fac, sacrificiile sunt mari”, explica un cercetator. Afirmatia nu se sustine insa pentru cei cu venituri ridicate, proportia proprietarilor crescand in acest caz de la 65%, in 1990, la 70%, in prezent. In acelasi timp, mai putin de jumatate dintre francezii cu venituri medii si doar o treime dintre cei cu venituri reduse isi permit o casa.

Pesimism fara precedent

Doua treimi dintre francezii din clasa medie chestionati au declarat ca-si impun frecvent limite drastice la cheltuieli. Toate aceste detalii alimenteaza un sentiment de pesimism si nenumarate frustrari, principala temere fiind legata de faptul ca nivelul de trai al copiilor va fi inferior celui de astazi.

Cheltuielile legate de camin reprezinta intre 20 si 25% din bugetul unei familii. In paralel, alte 5 procente din venituri merg pe cheltuieli care nu existau in urma cu doua decenii: telefon mobil, laptop, conexiune la internet.

Chiria la o garsoniera in Paris se ridica la circa 600 de euro, in timp ce un apartament cu doua camere se vinde cu 120.000 de euro. Salariul minim in Franta este de 1.280 de euro.