Fostul sef Colliers Romania are de cheltuit 13 milioane de euro in imobiliare

Finante Banci

29.05.2009 - Business Standard

Fondul imobiliar Odessa Investments, ale carui operatiuni locale sunt manageriate de Christopher Shonn, cel care a pus bazele Colliers International in Romania, mai are de investit circa 13 mil. euro la nivel local pana la inchiderea celor doua fonduri dedicate Romaniei, bani ce vor fi folositi pentru extinderea portofoliului de terenuri si pentru inceperea unui proiect rezidential de 1.500 de locuinte.

“Avem doua fonduri dedicate Romaniei si fiecare are un buget de 10 mil. euro. Pana acum am investit circa 7 mil. euro in achizitia a 37 ha de teren in zona Moara Vlasiei, din apropierea Capitalei si mai detinem alte 5 ha langa Brasov, unde vrem sa mai cumparam inca pe atat”, a declarat pentru Business Standard Christopher Shonn, managing director al Odessa. Fondurile au o durata de viata de zece ani, cu un randament anual de 20%.

Potrivit directorului Odessa, terenul de langa Bucuresti va fi lotizat, o parte urmand sa fie revandut, iar restul va fi folosit pentru dezvoltarea unui proiect rezidential cu cladiri de tip P+3, de genul celor din Paradisul Verde dezvoltat de Cristian Tintareanu. Lucrarile la proiect vor fi incepute anul viitor, odata ce vor fi obtinute acordurile de finantare din partea bancilor.

Odessa vrea sa lanseze, pana la sfarsitul acestui an, alte doua noi fonduri dedicate regiunii, in valoare totala de 400 mil. euro, ce se vor concentra pe achizitia de cladiri de birouri si parcuri industriale care sa aduca venituri imediate din chirii. Potrivit reprezentantului Odessa, o parte importanta din bani vor fi directionati catre Romania, piata aflata in centrul atentiei actionarilor.

Compania are deschise in prezent cinci fonduri la care participa 180 de actionari, contributia minima a actionarilor fiind de 100.000 de euro. Pentru urmatoarele doua fonduri, actionarii sunt nevoiti sa contribuie cu minimum 500.000 de euro, iar pentru a strange bugetul necesar lansarii, Odessa tinteste investitorii institutionali, de genul fondurilor de pensii.

“Initial, tinta era sa achizitionam 40 ha in Bucuresti si 14 ha in Brasov, insa ne-am schimbat decizia in iulie anul trecut, cand am vazut cum evolueaza economia. Intentionam ca si la Brasov sa dezvoltam tot un proiect rezidential”, a mentionat Shonn. Acesta a mai spus ca proiectele vor fi dezvoltate in faze de cate 100 de unitati pentru ca pe piata cererea este mica in acest moment. El vede ca oportun acest moment pentru noi achizitii de terenuri, deoarece preturile au scazut vizibil si proprietarii sunt dispusi sa negocieze din lipsa de cumparatori.

“Eu trebuie sa ma asigur ca timp de zece ani sa aduc plus valoare terenurilor achizitionate, prin dezvoltarea unor comunitati, care sa aduca un randament bun in momentul in care trebuie sa returnez banii actionarilor”, a explicat managerul local al Odessa.

Fondul de investitii este activ in Romania, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Croatia si Turcia.