Fostele unitati militare din Timis sunt tinte pe piata imobiliara

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

07.12.2007 - Gardianul
Fostele unitati militare din Timis sunt tinte pe piata imobiliara

Restructurarea Armatei Romane a avut ca efect desfiintarea majoritatii unitatilor militare din Garnizoana Timisoara. Fostele cazarmi au devenit adevarate tinte pentru piata imobiliara sau pentru institutiile locale care nu dispun de sedii proprii.

Dintre cele 15 obiective militare din Timisoara, au scapat de tavalugul dezmembrarii doar Batalionul 32 „Mircea“ Infanterie, din Fratelia, o unitate de depozitare a armamentului si câteva unitati anexe. In apropierea orasului de pe Bega, la Giarmata, in locul Bazei Aeriene 93, desfiintata in toamna anului 2004 dupa 51 de ani de existenta, au ramas Escadrila 714 Elicoptere, cu 12 aparate de zbor, si o unitate de radio-locatie (UM 1824H), dotata cu unul dintre cele mai performante radare din tara. In teritoriu, Baza 10 Instructie de la Lugoj, aflata in subordinea Scolii de Aplicatie a Artileriei de la Sibiu, este singura unitate al carei patrimoniu a ramas nerestructurat. In schimb, fosta UM 01113 din localitatea Giroc se pregateste sa intre pe piata imobiliara. Este vorba despre 145 de hectare de teren, care sunt la un pas de a fi introduse in circuitul imobiliar. Aceasta dupa ce, in

toamna anului trecut, Ministerul Apararii Nationale a avizat trecerea unitatii militare in domeniul public al comunei Giroc. In cazul in care nu se va pune in practica ideea ca ofiterii si subofiterii care au activat in respectiva unitate sa fie improprietariti cu câte 1.000 de metri patrati de teren, atunci exista toate sansele ca respectiva suprafata sa fie retrocedata locuitorilor din Giroc care n-au fost pusi pana acum in posesie. „Exista mai multe cereri pentru acea zona, chiar si din partea Consiliului Judetean Timis„, a declarat prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu. Valoarea de piata a celor 145 de hectare de teren este de peste 70 de milioane de euro, in conditiile in care pretul unui metru patrat in zona este de 50 - 60 de euro.