Fondurile imobiliare joaca in Romania din strainatate

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

15.11.2007 - Capital
Fondurile imobiliare joaca in Romania din strainatate

Plasamentele imobiliare s-au dovedit mai rentabile decat depozitele sau actiunile. In Romania, nu pot fi infiintate fonduri locale deschise de investitii imobiliare. Singurele care functioneaza sunt inregistrate in strainatate.

Randamentele plasamentelor imobiliare s-au ridicat la 53% anul trecut, potrivit estimarilor din raportul de stabilitate financiara al BNR. Mai mult, cine investea in 2002 intr-un apartament, anul trecut putea sa obtina o suma de aproape zece ori mai mare, in cazul unei vanzari.

Nu este de mirare ca fondurile de investitii au mirosit castigurile mari pe care le poate aduce piata imobiliara din Romania. Deschizatori de drumuri au fost dezvoltatorii straini - de exemplu, israelienii de la GTC, urmand companiile imobiliare listate pe bursele din regiune si fondurile de investitii inchise de profil.

Din vara, pe piata romaneasca au aparut si primele fonduri deschise, unde practic poate investi oricine, oricand. Sunt insa fonduri din Germania si Austria, iar de randamentele acestora beneficiaza in special clientii straini. Sursele de castig ale fondurilor sunt fie chiriile platite pentru birouri si spatii comerciale, fie diferentele de pret in cazul unei vanzari.

Legislatia autohtona nu permite, cel putin acum, fondurilor deschise sa faca plasamente imobiliare, ci doar celor inchise. Dragos Neacsu, presedintele BCR Asset Management, declara recent ca societatea pe care o conduce ar dori sa lanseze si fonduri deschise imobiliare, insa intai ar trebui schimbata legislatia.

Primul fond deschis care a spart gheata a fost DEGI (Deutsche Gesellschaft Fuer Immobilienfonds mbH), din grupul Allianz. La inceputul lui august, investitorul a plasat 111 milioane de euro in Romania in trei cladiri de birouri: Millenium Business Center de langa biserica Armeneasca, Construdava Business Center din Pipera si PGV Tower (sediul Bancpost) de langa mall-ul din Vitan. In cazul Construdava, vanzatorul a castigat aproape 40% intr-un singur an. Iar Millenium Business Center a adus un randament de peste 50%.