Fonduri de 220 milioane de euro pentru companii

Finante Banci

Pana pe data de 31 decembrie 2010, societatile care se confrunta cu dificultati de finantare, ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare in contextul actualei crize economice, pot beneficia de fonduri de 950 milioane lei (echivalentul a circa 220 milioane de euro, calculat estimativ la un curs de 4,5 lei/euro). Comisia Europeana a autorizat, recent, o schema de ajutor propusa de Romania, ce permite autoritatilor sa acorde sume in valoare de pana la 500.000 de euro, termenul limita fiind 31 decembrie 2010.

Fondurile pot fi acordate sub forma de sume nerambursabile, imprumuturi in conditii preferentiale, subventii de dobanda, garantii sau esalonarea creantelor detinute de stat fara perceperea de dobanzi. Schema este destinata doar intreprinderilor care nu se aflau in dificultate la 1 iulie 2008. "Schema de ajutor de stat va contribui la inlaturarea dificultatilor cu care intreprinderile din Romania se confrunta fara o distorsionare semnificativa a pietei", a declarat Neelie Kroes, comisar european pe concurenta.

Scopul acestui proiect vizeaza sprijinirea operatorilor economici care au nevoie de suport pentru iesirea din starea temporara de dificultate, in scopul mentinerii locurilor de munca existente la data acordarii ajutorului de stat, continuarii si/sau diversificarii activitatii, dezvoltarii si modernizarii activitatii curente, acordarii unui interval de timp rezonabil in vederea gasirii unor solutii de reducere a cheltuielilor, precum si in vederea identificarii unor noi piete de desfacere.