Fondul de Garantare a aprobat 8.500 de dosare Prima Casa

Imobiliare

      Valoarea creditelor aprobate se apropie de 358 milioane de euro
      Va continua sau nu programul "Prima Casa" dupa alegeri?
     
     Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a aprobat, din 9.064 de solicitari de garantare pentru "Prima casa", 8.500 de dosare, pana la 26 noiembrie 2009, ne-a declarat Stela Alexandru, consilier marketing in cadrul institutiei. Domnia sa a precizat ca valoarea creditelor aprobate se apropie de 358 milioane de euro.
     Solutionarea unui dosar dureaza maximum 5 zile, au afirmat cei de la Fond, insa reprezentantii brokerului de credite ipotecare Credit Zone si cei ai portalului de comparatie Finzoom contrazic aceste spuse.
     Ruxandra Andrei, director general al Finzoom, ne-a declarat ca procedurile de analiza ale Fondului sunt destul de anevoioase, avand in vedere ca aprobarea unui dosar poate dura intre 7 si 10 saptamani, in unele cazuri mai mult, timp in care expira valabilitatea documentelor depuse.
     Potrivit estimarilor reprezentantilor FNGCIMM, soldul garantiilor pentru "Prima casa" va ajunge, la sfarsitul anului 2009, la 420-430 de milioane de euro. Daca nu apar, intre timp, prevederi bugetare legate de program, diferenta de peste 500 de milioane de euro pana la suma maxima ce va fi garantata, va fi reportata in 2010. Astfel, plafonul va fi epuizat pana la jumatatea anului viitor, spun cei de la Fond.
     De la demararea programului guvernamental, Credit Land, divizia de brokeraj partenera a portalului Finzoom, a avut peste 100 de solicitari de intermediere pentru "Prima casa", insa nu au fost depuse decat 30 de dosare.
     Aproximativ 25% au fost finalizate, iar finantarea a fost acordata. Restul sunt in curs de finalizare, ne-a explicat Ruxandra Andrei.
     Aceasta este de parere ca mare parte din cei care au solicitat Credit Land sa le intermedieze un credit "Prima casa" nu au avut venituri corespunzatoare. "Consumatorii au o putere de cumparare scazuta si incerta in acest moment, pentru a sustine cheltuieli chiar si la nivelul actual al preturilor imobilelor", a precizat reprezentantul Finzoom.
     Aceasta problema este intampinata si de banci, care au procesat un numar foarte mare de solicitari pentru "Prima casa", din care prea putine au fost onorate, este de parere Ruxandra Andrei. Domnia sa a adaugat: "In acest moment, dupa <cernerea> initiala, deja sunt banci care au inceput sa faca eforturi reale de atragere a clientilor pentru Prima casa".
     Referitor la pretul locuintelor, Ruxandra Andrei ne-a spus ca, dupa ce, intr-o prima faza, acesta a crescut nejustificat si nerealist pentru puterea de cumparare a romanilor, "momentan se mentine cu o foarte sensibila tendinta de crestere".
     Mihaela Stavrositu, trainer in cadrul borkerului de credite ipotecare Credit Zone, ne-a declarat ca, in primele luni ale programului (iulie, august si septembrie), pretul imobilelor din zona 50.000 euro a crescut pentru a ajunge la maximul garantat impus de statul roman (57.000 euro), iar cele care depaseau plafonul maxim garantat au scazut cu 2.000-3.000 de euro. "Din lunile octombrie si noiembrie, pretul imobilelor a inceput sa scada cu aproximativ 7%, indiferent de pretul lor initial", ne-a mai spus aceasta.
     In ciuda neajunsurilor depistate la acest program guvernamental, precum riscul crescut de pierdere a avansului sau faptului ca bancile nu pot modifica marjele, pe perioada derularii contractelor, cei care vor o casa nu se orienteaza spre produsele standard similare creditului "Prima casa", ne-a mai spus Ruxandra Andrei. Domnia sa ne-a explicat: "Cred ca majoritatea contribuabililor au ramas cu ideea ca <Prima casa> a fost un proiect bun, anti-criza, un program social. Doar cei care au ajuns efectiv intr-o sucursala solicitand un astfel de credit stiu exact care este adevarul despre acest produs. Oricum, indiferent daca oamenii merg la banca pentru un credit <Prima casa> sau pentru unul clasic, vor primi informatii despre produsul care li se potriveste. Bancile nu au nici un interes sa piarda clientii cu venituri".
     Pe de alta parte, cei de la Credit Zone sunt de parere ca foarte multi clienti s-au orientat catre produsele standard, in special catre cele cu o dobanda similara creditului "Prima casa". Mihaela Stavrositu ne-a explicat: "Oamenii au inceput sa analizeze mai atent costurile unui credit pentru casa, mai ales dupa ce aproape toate bancile au scazut dobanzile in ultimele luni".
     Referitor la deficientele acestui program, cei de la Credit Zone au mentionat timpul indelungat de analiza a dosarelor, atat din partea bancilor, cat si din partea FNGCIM, si posibilitatea crescuta de pierdere a avansului. In plus, acestia spun ca este foarte posibil ca unele banci sa tina dosarul de credit "la sertar", in timp ce aderarea lor la program este "doar o reclama".
     Printre problemele depistate de FNGCIMM in analiza dosarelor se numara necorelarea intre valoarea finantarii, pretul de achizitie si dimensiunea avansului, calculul gresit al gradului de indatorare al clientilor, lipsa sau expirarea valabilitatii documentelor, precum si lacunele din solicitarile de garantare, intocmite de banca.
     Insa concordanta dintre pretul de achizitie, valoarea creditului si cea a avansului depinde, in mare masura, de politica fiecarei banci, ne-a spus Ruxandra Andrei.
     Domnia sa a afirmat: "Gradul de indatorare este stabilit de fiecare banca in parte. Cat despre valabilitatea documentelor, daca dosarul pentru <Prima casa> a stat trei saptamani in analiza bancii, si apoi a fost analizat de FNGCIMM dupa alte trei saptamani, actele cu siguranta au expirat, pentru ca au valabilitate o luna".
     Alte nereguli cu care s-au confruntat cei de la Fond privesc antecontractele. De pilda, sunt cazuri in care vanzatorul nu coincide cu proprietarul din cartea funciara. O alta situatie aparte este cea in care nu sunt trecuti toti proprietarii in antecontract.
     Aceste situatii ar fi trebuit prevenite prin elaborarea unui formular standard pentru antecontract, este de parere directorul Finzoom. Acesta ne-a spus: "Acest document abia daca este mentionat de trei ori in Lege, si acum, brusc, da peste cap intreg programul?!"
     Informatiile sunt incomplete si in cazul ipotecilor, cu date lipsa in extrasul de carte funciara, potrivit afirmatiilor Stelei Alexandru. Astfel, proprietarul fie nu poate fi identificat, fie nu apare adresa completa a imobilului ipotecat sau sarcinile cu care este grevat. Si in acest caz, ar fi trebuit prevazut prin lege introducerea unui formular standard si pentru ipoteca, a opinat Ruxandra Andrei.
     In plus, cei de la Fond s-au confruntat si cu situatii in care acelasi client a solicitat un credit "Prima casa" la mai multe banci, concomitent, "nu neaparat cu intentia de fraudare, ci in disperarea ca, din patru banci la care aplica, macar la una sa aprobe creditul", este de parere directorul Finzoom.
     Despre riscul crescut al pierderii avansului, in cazul in care expira perioada contractului de vanzare-cumparare a locuintei, reprezentantul Fondului, Stela Alexandru, ne-a spus ca antecontractele de vanzare-cumparare reflecta doar intelegerea partilor semnatare, iar la Fond nu au fost inregistrate cazuri concrete legate de astfel de situatii.
     Domnia sa a mai precizat: "De la demararea programului <Prima casa>, in vederea protejarii intereselor beneficiarilor, FNGCIMM a recomandat negocierea in antecontractele de vanzare-cumparare a unui termen de aproximativ 60 de zile pana la finalizarea tranzactiei. Cazurile in care ar fi existat riscul pierderii avansului, indiferent de motivele invocate, au fost rezolvate de noi ca urgente, interesul beneficiarului fiind prioritatea numarul 1".
     Insa Ruxandra Andrei considera ca este imposibil ca Fondul sa fi facut o asemenea selectie. Domnia sa a precizat: "Cum anume au identificat dumnealor "urgentele"? Primind sute de dosare zilnic, ma gandesc ca nu au vazut prin copertile dosarelor, le-au luat la analiza pentru a vedea continutul lor. Daca le-au analizat, inseamna ca au putut formula si un raspuns. Daca aveau un raspuns nu l-au dat pentru ca nu era o "urgenta"?"
      Va continua sau nu Programul dupa alegeri?
     Exista voci contradictorii in mediul financiar referitor la continuarea programului "Prima casa" dupa alegerile din 6 decembrie.
     Reprezentatii FNGCIMM estimeaza ca acest program guvernamental va continua si in 2010, insa Ruxandra Andrei opineaza ca, in lipsa mizei electorale, Programul "Prima casa" nu se va repeta. Aceasta apreciaza ca nu este necesar: "O discutie a Guvernului de principiu cu bancile si Isarescu pentru mentinerea unui nivel de dobanzi decent si in acord cu momentul economic prin care trece Romania cat si adoptarea unor cutume existente la nivelul UE (cum ar fi excluderea comisionului de rambursare in avans) sunt mai mult decat suficiente".
     Ramane sa vedem dupa alegeri ce se va intampla...