Fiscul porneste pe urmele baronilor din imobiliare

Imobiliare

08.09.2009 - Ziarul financiar

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a demarat controale la nivel national in cazul a peste 7.000 de persoane fizice care au realizat in perioada 2006-2008 operatiuni imobiliare de natura comerciala, pentru a vedea cine a facut afaceri fara sa plateasca TVA.

"Declansam niste verificari pentru persoanele fizice care, desi au demarat activitati comerciale cu caracter de continuitate in domeniul imobiliar si au vandut foarte multe cladiri noi sau terenuri construibile, nu s-au inregistrat ca platitori de TVA", a declarat pentru ZF Sorin Blejnar, presedintele ANAF.
 
Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare vizate este de aproape 15 mld. lei (circa 3,5 mld. euro), fiind urmarite in principal persoanele care au derulat peste cinci tranzactii.

Blejnar a precizat ca au fost selectate pentru controale 7.145 de persoane, pentru un numar de 85.442 de tranzactii imobiliare, in suma de 14,9 mld. lei. Statul are posibilitatea sa solicite TVA de 19%, reprezentand aproape 2,5 mld. lei (700 mil. euro). In ultimii ani au existat foarte multi dezvoltatori imobiliari care au facut afacerile pe persoana fizica pentru a evita plata TVA.

Deputatul Robert Negoita, PSD, a mentionat in declaratia de avere de la sfarsitul anului trecut 1.599 de apartamente in comuna Popesti-Leordeni, vanzand alte 578 de apartamente si locuri de parcare in Bucuresti si Voluntari.

Conform Codului fiscal, orice persoana fizica ce desfasoara acte de comert a caror valoare depaseste suma de 35.000 de euro trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA.

La nivel national, in perioada 2006-2008, au fost realizate 280.000 de tranzactii in valoare totala de 84 mld. lei, pe primele locuri in top figurand zona Bucuresti - Ilfov, Constanta si Brasovul, potrivit datelor transmise de ANAF. Statul nu are insa de recuperat TVA in toate cazurile.

Blejnar a precizat ca nu este vorba de aplicare retroactiva a legislatiei, in conditiile in care perceperea TVA de 19% la tranzactiile efectuate in scopuri comerciale de catre persoanele fizice exista in legislatie de mult timp.

Principalul criteriu de selectie vizeaza tranzactiile imobiliare efectuate care au caracter de continuitate, comercial. "Cand vorbim de zeci de tranzactii nu mai este vorba de caracter ocazional. Este clar vorba de caracter de continuitate. In principal urmarim persoanele care au realizat peste cinci tranzactii", a explicat Blejnar.

Prevederea ca orice activitate economica este supusa taxarii exista in legislatia romaneasca inca de la implementarea TVA. Insa au fost invocate neclaritati ale legislatiei legate de definirea caracterului de continuitate.

Desi la nivelul Ministerului de Finante se stia ca aceste tranzactii sunt impozabile, a lipsit o procedura clara si unitara la nivelul Fiscului pentru a identifica cazurile care reprezinta acte de comert.

Consultantii firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) Consultanta Fiscala au declarat la sfarsitul anului trecut intr-un interviu acordat ZF ca statul este indreptatit sa solicite TVA de 19% si dupa 10 ani persoanelor fizice care au vandut case noi. Ei au explicat ca pentru specialisti si pentru oamenii de afaceri legislatia nu a fost niciodata interpretabila, insa a fost o modalitate de aplicare tacit asumata si de dezvoltatorii persoane fizice si in mare parte si de catre autoritati.

Potrivit consultantilor NNDKP, nu este vorba de retroactivitate, ci de aplicarea legii in cadrul termenului de prescriere a unui drept al statului asupra taxei la care era indreptatit. In termeni reali, prescriptia in domeniul fiscal inceteaza dupa cinci ani si daca se dovedeste ca a fost vorba de evaziune fiscala, se poate merge pana la zece ani.

Practic, o persoana fizica care construieste 20 de apartamente sau 30 de vile pentru a le comercializa face in mod evident un act de comert, nu face un act civil. Conform Codului fiscal, orice persoana fizica care desfasoara acte de comert a caror valoare depaseste suma de 35.000 de euro trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA.

Teoretic, inca de la 1 iunie 2002, data intrarii in vigoare a Legii privind TVA, persoanele fizice care realizau tranzactii imobiliare in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate ar fi avut obligatia sa se inregistreze si sa plateasca TVA, deoarece pana la 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, nu exista nicio scutire de TVA pentru vanzarile de cladiri si terenuri, orice tranzactie fiind taxabila daca era realizata de o persoana impozabila.